вівторок, 7 липня 2009 р.

Акцію "Геть алкоголь та тютюн з українських міст і сіл" розпочали на Львівщині

ЛЬВІВ, 6 липня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Масову акцію "Геть алкоголь та тютюн з українських міст і сіл" розпочали спільними зусиллями літератори і священослужителі Прикарпаття.

Першим заходом, що відбувся в Бориславі, стала лекція краєзнавця Василя Лаби і концерт тріо священиків "Новий час". В.Лаба прочитав уривки з щойно виданої його книги "Не пийте, хлопці, Україна просить!", у якій, зокрема, наголошується, що на початку минулого століття в західноукраїнських селах і містечках запровадили "Золоті книги тверезості", чоловіки присягали на Євангелії, що не питимуть. Наприкінці 30-х років минулого століття відбувалися безалкогольні весілля, громади бойкотували шинки, вимагали від влади заборонити продаж алкоголю перед святами та неділею.

Назагал в українських патріотів було гасло: "Борці за волю України не вживають алкоголю й нікотину!". Та наприкінці 30-х років, із приходом нової влади, повсюди з'явилася дешева оковита, і чимало людей не встояло перед спокусою. Й навіть сьогодні нація споживає надмірну кількість спиртного. "Настав час для кожного сказати собі: я не вживаю алкоголю!" - закликав письменник.

Цю ідею підтримало тріо священиків "Новий час", яке виконало низку духовних й патріотичних пісень. А серед них і пісню "Не пиймо, браття!", написану під впливом книги В.Лаби.

Подібні заходи планується провести і в інших населених пунктах Львівщини.