середу, 25 червня 2008 р.

Словацькі експерти запевняють українців: застороги противників вступу до НАТО - безпідставні

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 25 червня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Словацькі експерти запевняють українців: застереження противників вступу Словаччини до НАТО виявилися безпідставними. Про це, зокрема, вони говорили у Дніпропетровську на засіданні круглого столу „Досвід Словаччини в процесі інтегрування в НАТО. Співпраця громадських організацій України та Словаччини», який організували Інститут громадських справ (Братислава, Словаччина), Центр євроатлантичної інтеграції у м. Дніпропетровську та Фонд „Демократичні ініціативи», передає кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами президента Інституту громадських справ Григорія Месежнікова, вступивши у 2004 році в НАТО, Словаччина, окрім гарантій безпеки, отримала також можливості для розвитку економіки (обсяг внутрішнього національного продукту за цей час зріс на 10%), соціальної сфери, для політичної стабільності.
Свого часу основна дискусія між прихильниками і противниками членства в НАТО тривала навколо питань про зовнішню політику, оборону та безпеку, розповів Григорій Месежніков, і опозиція прогнозувала у цьому зв’язку невтішні наслідки: зокрема, збільшення витрат на озброєння, необхідність брати участь у небажаних збройних конфліктах.
„Однак, ці аргументи за чотири роки розсипалися», зауважив він. Так, витрати на озброєння в абсолютних числах зросли, але у відсотковому співвідношенні вони менші (1,7-1,8%), ніж були раніше, оскільки альянс вимагає від своїх членів витрачати на ці цілі не більше 2% держбюджету. Внаслідок реформування Збройних сил Словаччина відмовилася від призовної системи і запровадила професійну армію, служити в якій нині престижно. Не підтвердилися й побоювання, що доведеться повністю поміняти систему озброєння і витратити на це чимало коштів: стара техніка „дослужує», паралельно здійснюється технічна модернізація. А завдяки конверсії Словаччина виходить на перше місце за виробництвом легкових автомобілів на душу населення. Щодо участі у збройних конфліктах, то, ставши членом НАТО, Словаччина вивела свої війська з Іраку, зауважив Григорій Месежніков.
Посольство Словацької Республіки нині є контактним посольством НАТО в Україні, тобто виконує почесну місію поширення інформації про Північноатлантичний альянс. „Ми не пропагуємо НАТО, наша політика – ділитися власним досвідом, який, сподіваємося, допоможе іншим країнам, зокрема, Україні зробити власний вибір», - сказав про мету приїзду словацької делегації до Дніпропетровська політичний радник Посольства Словацької Республіки в Україні Атілла Сеп. „ Звичайно, для Словаччини важливо, щоб сусідня Україна була інтегрована або працювала в кооперації з організаціями, в яких працюємо ми, - зауважив він і висловив впевненість, що Україні буде цікавий і корисний досвід Словаччини, оскільки шлях до НАТО обох країн багато в чому схожий.
Важливо, підкреслювали словацькі експерти, аби питання про членство в НАТО стало не тільки справою політиків, але й всього громадянського суспільства, і аби пріоритетними у цій дискусії були національні інтереси.
Завдяки якісно проведеній просвітницькій кампанії упродовж півтора року перед вступом до НАТО у Словаччині рівень підтримки євроатлантичних прагнень країни зріс з 33-35% до 52-56%, а на момент вступу він сягав 58%. Зараз, за словами Григорія Месежнікова, НАТО в Словаччині підтримують понад 60% населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: