понеділок, 23 червня 2008 р.

Екіпаж фрегата «Гетьман Сагайдачний» успішно виконує завдання бойової служби у Середземному морі

Севастополь, 23 червня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). Екіпаж фрегата Військово-Морських Сил Збройних Сил України «Гетьман Сагайдачний», який з середини травня бере участь в операції НАТО з виявлення та попередження терористичних дій «Активні зусилля» у Середземному морі, продовжує успішно виконувати завдання бойової служби, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-центр українського флоту.
Вдень і вночі офіцери «Гетьмана Сагайдачного» опитують капітанів торговельних суден з метою перевірки легітимності вантажів, що транспортуються морем. При складанні загальної картини в районі чергування українського фрегата дуже важливими є також дані, які передають льотчики морської авіації ВМС України полковник Володимир Хоменко та майор Олександр Сурайкін в ході вильотів з борта корабля гелікоптера Ка-27.
Під час однієї з льотних змін українські пілоти зустріли у морі та відповідно оглянули з повітря український суховантаж «Максим Рильський», що прямував до Одеси.
– Коли побачили на судні український прапор, дуже зраділи. Уявляю собі, наскільки були здивовані члени команди суховантажу: вони зібрались на юті, радісно махали руками. Їх можна зрозуміти: побачити у Середземному морі гелікоптер з українською символікою – з таким, думаю, наші співвітчизники ще не зустрічались, – розповів командир екіпажу гелікоптера майор Олександр Сурайкін.
Окрім роботи в інтересах антитерористичної операції, українські моряки відпрацьовують і внутрішні плани бойової підготовки. У контексті льотної справи це стосується у тому числі і підготовки до проведення пошуково-рятувальних операцій. Погодні умови дозволяють відпрацювати таке достатньо складне пошуково-рятувальне навчання, як рятування людини, що впала за борт. В ході операції на низькій висоті гвинтокрилі рятувальники піднімають «потерпілого» за допомогою спеціальної вертолітної лебідки. Інструктор рятувальної парашутно-десантної групи ВМС ЗС України мічман Валентин Ковальчук та бортовий фельдшер-рятувальник прапорщик Віктор Чупрун провели всі епізоди цього навчання на високому професійному рівні.
Моряки проводять корабельні бойові навчання з боротьби за живучість, протиповітряної оборони фрегата, стеження за підводним човном, відбиття нападу малорозмірних швидкісних катерів та літальних апаратів, що пілотуються на малих висотах. Також постійно відбуваються заняття вахтових офіцерів корабля та вахтових бойового інформаційного посту фрегата з рішення задач щодо маневрування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: