середу, 18 червня 2008 р.

Більше 20 разів рятувальники Івано-Франківщини піднімалися в гори для допомоги недолугим туристам

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 18 червня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Цього року вже більше двох десятків разів піднімалися в гори рятувальні загони Івано-Франківщини для того, щоби надати допомогу самодіяльним мандрівникам Карпатами, передає кореспондент УКРІНФОРМУ. За цей час працівники МНС врятували у гірській місцевості життя близько трьох десятків осіб. Приміром, минулих вихідних їм довелося виїжджати за викликом аж тричі.
Так, як повідомили сьогодні в Центрі пропаганди ГУ МНС України в Івано-Франківській області, 15 червня обідньої пори при самостійному сходженні на гору Говерла заблукала група туристів з міста Шепетівка Хмельницької області з 6 чоловік. По мобільному телефону туристи звернулися за допомогою до рятувальників. На їх пошуки одразу ж направилися працівники Ворохтянського гірського пошуково-рятувального пункту. На щастя, все обійшлося. Рятувальники знайшли групу туристів і у супроводі працівників МНС доправили їх до місця тимчасового перебування.
Того ж дня, кількома годинами пізніше, до Ворохтянських рятувальників знову надійшло повідомлення про те, що під час сходження на Говерлу заблукали туристи з Києва. Як з’ясувалося, група з 13 чоловік рухалася в горах неорганізовано, не маючи чітко визначеного маршруту. Троє мандрівників самостійно дісталися до спортивної бази «Заросляк», а інших туристів довелося шукати рятувальникам. Працівники Ворохтянського гірського пошуково-рятувального пункту одразу ж вийшли на зв’язок з заблукалими, а невдовзі туристи успішно зійшли з гори й дісталися тимчасового місця перебування. На щастя, обійшлося без травм, всі почуваються добре.
Менше пощастило 37-річній мешканці Болехова: вранці 16 червня на горі Грофа поблизу села Осмолода Долинського району жінка зламала ногу. Працівники місцевого гірського пошуково-рятувального пункту одразу ж вирушили до місця пригоди та надали потерпілій першу долікарську допомогу. Близько 22-ої години вечора жінку було доставлено в ЦРЛ міста Долина. Того ж дня у селі Прокурава Косівського району під час проведення фестивалю «Зелені свята на Гуцульщині» заблукав чотирилітній хлопчик зі Львова. Працівники Косівського гірського пошуково-рятувального пункту знайшли дитину неподалік проведення святкового дійства та повернули батькам.
Головне управління МНС в Івано-Франківській області звернулися до любителів відпочинку в гірській місцевості бути обережними і дотримуватись правил безпеки під час пересування в горах. Насамперед потрібна обов’язкова реєстрація та інструктаж в гірських пошуково-рятувальних пунктах. Крім того, зазначається у зверненні, слід враховувати прогнози синоптиків, а пересуватися гірськими стежками потрібно за конкретно визначеним маршрутом, залишаючи на своєму шляху певні помітки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: