понеділок, 30 червня 2008 р.

Прикордонники не пропускають жителів Рівненщини в Білорусь збирати чорницю


РІВНЕ, 28 червня. (Віктор Мазаний - УКРІНФОРМ). Бійці прикордонної застави "Березове" на Рівненщині не допустили перетину в недозволеному місці українсько-білоруського кордону чотирнадцятьма жителями Рокитнівського району, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Мешканці одного з місцевих сіл намагалися пройти таємними стежками в урочища колишнього Мерлінського військового полігону іншої держави, де знаходяться врожайніші, ніж на батьківщині, ареали ягоди.

За часів Радянського Союзу це був звичний безперешкодний шлях, він також вів до багатющих болотних масивів, де росте журавлина, що є основним джерелом доходів тутешніх громадян.

Незважаючи на те, що керівники органів самоврядування пояснюють незаконність таких переходів, люди все ж намагаються їх здійснити на всій 240-кілометровій довжині кордону, що пролягає по північному краю Рівненщини. Ті ж, кому вдається потрапити на дикі плантації, зупиняються там на кілька днів, розбиваючи своєрідні табори, щоб набрати продукції якнайбільше. За неї можуть виручити значні суми на ринках області та за її межами. Характерно, що нині це стало сімейним бізнесом, оскільки залучаються до роботи і школярі.

Зважаючи на те, що проблема незаконного перетину кордону лише поглиблюється, місцева влада пропонує створити спрощені (на період заготівлі) пункти пропусків, і тоді б не виникало конфліктів. За даними Північного регіонального управління Держприкордонслужби, загалом торік було затримано майже 3 тисячі українців-збирачів ягід, нинішнього року - 57.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: