понеділок, 30 червня 2008 р.

Двоє молодиків вчинили погром у Свято-Миколаївському Рихлівському монастирі на Чернігівщині

ЧЕРНІГІВ, 28 червня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Двоє місцевих вандалів напали на Свято-Миколаївський Рихлівський монастир, що знаходиться в Коропському районі Чернігівщини, побили послушників і вчинили погром.
За словами настоятеля монастиря, ігумена Серафима, на територію обителі молодики зайшли пізно ввечері, коли ченці були на службі в Свято-Миколаївському храмі. На заваді їх недобрим намірам намагалися стати послушники. Однак непрохані гості їх побили і вдерлися до одного з приміщень. У храмі, де зазвичай здійснювалось таїнство хрещення, вони познімали ікони, перекинули престол, вибили царські ворота, порозкидали на підлозі старовинні книги та речі церковного вжитку, порвали облачення священників. Трощили все, що впадало в око, пояснюючи свої дії тим, що раніше в цьому приміщенні був клуб, де збиралася молодь. Тепер їй, мовляв, нікуди подітися.
На допомогу послушникам прибігли ченці. Одного з нападників їм вдалося затримати, а іншого тепер шукає міліція. Постраждалі послушники перебувають у районній лікарні.
За словами отця Серафима, підрахувати збитки, завдані монастирю, який має 400-літню історію і тільки недавно почав відновлюватись, важко. Адже постраждало не лише облаштування храму, а й старовинні книги та ікони, вартість яких можуть визначити лише мистецтвознавці. Для віруючих же людей ці речі взагалі є безцінними.
Довідка. Свято-Миколаївський Рихлівський монастир був заснований у 20-х роках XVII століття. В 1666 році, стараннями архієпископа Лазаря Барановича і братів Многогрішних, монастир твердо став на ноги і згодом набув слави одного з найбагатших і найосвіченіших у Сіверському краї. Закрили обитель невдовзі після Жовтневої революції - 1920 року. Друге народження монастир отримав 2004 року, коли повернув собі 17 гектарів землі і великий сад. Зараз на його території хазяйнує троє ченців і двоє послушників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: