суботу, 28 червня 2008 р.

Перспективи лейкозних продуктів: у 185 населених пунктах Чернігівщини корови хворі на лейкоз

ЧЕРНІГІВ, 24 червня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Факт масового утримання худоби, інфікованої вірусом лейкозу, виявили працівники Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області в ході перевірки ефективності використання бюджетних коштів на протиепізоотичні заходи за 2005-2007 роки. Як повідомили в прес-службі КРУ, хворих на лейкоз корів ревізори нарахували аж у 185 населених пунктах Чернігівщини. Тільки в підсобних господарствах селян, станом на 1 січня 2008 року, їх налічувалось 2804 голови.
"Мізерні штрафи (від 8,5 до 51 грн.) не дуже лякають керівників господарств та індивідуальних власників худоби, - пояснила головний державний аудитор КРУ Олена Дмитрієва. - Тож у порушення Інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу її часто не знищують, а продовжують тримати, обмежившись ізоляцією від здорових тварин. А це призводить до поширення захворювання, особливо серед поголів’я приватного сектору".
За висновками аудиторів, негативно на якості роботи ветеринарної служби позначається кілька чинників. Серед них, зокрема, централізовані поставки в область не тих ветпрепаратів, які конче потрібні, а якихось інших; неритмічність поставок; брак ветеринарів та автотранспорту, застарілість лабораторного обладнання. А ще - мізерне фінансування протиепізоотичних заходів з місцевих бюджетів (0,5% від загальної суми), що перекладає весь тягар їх виконання на плечі державного бюджету. На місцевому ж рівні стратегія подолання тенденції поширення інфекційних хвороб тварин в регіоні відсутня, констатує КРУ.
За результатами аудиторського дослідження ревізори підготували низку пропозицій, які направили в Управління ветеринарної медицини в Чернігівській області.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: