четвер, 26 червня 2008 р.

Як збудувати будинок, самодостатній в енергетичному плані, розповідає книга, що вийшла у Львові

ЛЬВІВ, 24 червня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Своєріднм посібником з мінімізації енергоспоживання стала книга з інтригуючою назвою "Будинок "нуль енергії".., тому що земля і Сонце не виставляють рахунків". Вийшла вона у Видавничому домі "ЕКОінформ". З її сторінок можна дізнатися про новітні будівельні конструкції, енергоактивні елементи та сучасне інженерне обладнання, що дають змогу повністю забезпечити незалежність житлового приміщення від міських мереж тепло- й електропостачання.
Як повідомила кореспондентові УКРІНФОРМу директор Видавничого дому "ЕКОінформ" Оксана Денис, нова книга узагальнила досвід створення показового "будинку нуль енергії", який нещодавно з`явився у центрі Львова й не потребує великих коштів і зусиль для спорудження та утримання. Його внутрішня ізоляція не допускає наймінімальніших втрат тепла. Для цього стіни приміщень містять теплоізольовані радіаційні екрани і облаштовані відповідним матеріалом "Пінофол", а всі огороджувальні конструкції ретельно перевірені на герметичність.
Основним джерелом тепла є сонячний колектор ТЕПС, який випускає одна з дніпропетровських фірм. Він з`єднаний з бойлером, що має три контури: два - для опалення, один - для гарячої води. В ролі ж додаткового джерела під час пікових навантажень можна використати камін, який опалюється дровами. Для вентиляції та кондиціювання застосовано рекуперацію тепла, що дозволяє подавати в кімнати уже підігріте повітря.
Ціла система функціонує за допомогою семи циркуляційних помп WILO - вони живляться від фотоелектричних панелей. Загалом встановлено чотири таких конструкції загальною потужністю 270 Вт на південному схилі даху під кутом 30 градусів до горизонту. Ані котла, ані радіаторів, ані жодного іншого традиційного обладнання для опалення тут немає!
Назагал цей проект можна вважати наочним кроком до омріяного Кампанеллою "міста сонця". А ще - унікальним у європейському масштабі, оскільки він реалізований у будівлі, зведеній сто років тому в історичній зоні міста, де вимоги до збереження архітектурних пам`яток та їхнього опорядження є вкрай жорсткими, а інфраструктура інженерних мереж вже сформована. Слід наголосити, що незважаючи на доступність газу, ми відмовились від нього через безперспективність у майбутньому.
Енергоощадне будівництво і обладнання - один з основних тематичних "векторів" Видавничого дому "ЕКОінформ". Нещодавно тут побачила світ книга Я.Швеця "Побутові газові котли: підбір, встановлення, експлуатація." Готується до друку видання М.Даковського "Про енергетику для споживачів та скептиків", у якій ствреджується, що основною енергетики ХХІ століття стане... Сонце.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: