неділю, 29 червня 2008 р.

З "аптечною наркоманією" допомагав боротися в Чернігові міжнародний фонд

ЧЕРНІГІВ, 27 червня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Акцію, спрямовану на привернення уваги до поширення аптечної наркоманії, провело у Чернігові обласне відділення Міжнародного фонду "Допомога сім’ям".
Активісти роздавали листівки з інформацією про наслідки вживання "легких" наркотиків, показували тематичний фільм, проводили мітинг і роз'яснювальну роботу. Її наочним супроводом був стенд із фотокартками померлих від аптечних наркотиків дітей, що мав назву "Стіна плачу", а також домовина, в якій організатори символічно "ховали" сильнодіючі препарати.
Як розповіла кореспонденту УКРІНФОРМу заступник голови обласного відділення фонду "Допомога сім’ям" Тетяна Демченко, ця акція - перший крок у боротьбі з аптечним наркобізнесом, який на сьогодні набрав широченного розмаху. Пігулки, що містять наркотичні речовини, продаються на кожному кроці і без рецепта, а жертвами їх вживання стають, у першу чергу, підлітки та молодь.
За інформацією організаторів акції, які, в свою чергу, посилаються на заяви МВС, щорічний випуск трамадолу в Україні досяг 184 млн. доз, тоді як річна потреба в цьому препараті не перевищує 6 млн. доз. Куди йде решта, каже Тетяна Демченко, можна тільки здогадуватись. Із таких лікарських засобів, як "Трамадол", "Трайфет", "Актифет", "Колдакт" та багатьох інших підлітки навчились виготовляти ін’єкційні наркотики в домашніх умовах. Наслідки їх вживання - просто жахливі: незворотні пошкодження мозку, епілепсія, шизофренія, параліч, рак шлунка, параноя, дефект мови, смерть, не кажучи вже про наркотичну залежність та її економічні і соціальні наслідки. "До цієї проблеми ніхто не повинен залишатись байдужим, адже серед споживачів "легких" наркотиків є навіть водії маршруток, які нас возять", - зауважила пані Тетяна.
Також вона повідомила, що з 17 червня на Алеї Героїв щодня збирались підписи під зверненням до обласної та центральної гілок влади України. У ньому містяться вимоги встановити квоти на виробництво трамадолу та інших сильнодіючих препаратів, посилити контроль за їх дотриманням, розробити механізм позбавлення права займатись підприємницькою діяльністю суб’єктів-порушників правил обігу сильнодіючих засобів, вжити заходів щодо їх нелегального продажу через аптечну мережу. Під зверненням підписалось близько 3 тисяч осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: