середу, 18 червня 2008 р.

Завдяки мільйонам українців у діаспорі Україна може набути вирішальну силу в приєднанні до ЄС і НАТО

ЛЬВІВ, 18 червня. /Георгій Маценко, Олександр Кривенко -УКРІНФОРМ/. "Якщо два мільйони українців, які сьогодні живуть у Греції, Італії, Іспанії та Португалії, зможуть організуватись так, як це зробила свого часу українська еміграція в Канаді, США та Австралії, то Україна набуде додаткову і може навіть вирішальну силу у своєму стратегічому намаганні приєднатися до Європейського Союзу і НАТО", - зазначив сьогодні на Конгресі української діаспори голова Українськї Всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко.
Він також зазначив, що "Світовий Конгрес Українців має отримати постійне представництво в Києві. Необхідно створити загальноєвропейську українську газету, що мала би виходити в Україні й розповсюджуватись в українських громадах Європи, видаватись паралельно мовами тих народів, серед яких опинились сотні тисяч наших заробітчан. Свтовий конгрес українців має боротися за остаточну перемогу нашої мови як єдиної державної і усіма способами сприяти збереженню національної ідентичності українців за межами нашої Батьківщини".
Конгрес української діаспори, що розпочався сьогодні й триватиме упродовж трьох днів, об`єднав близько 400 представників з 28 країн світу та усіх областей України.
Учасники зустрічі ставлять за мету визначити завдання української діаспори в сучасних реаліях незалежної України, окреслити тенденції та явища в середовищі української діаспори, розробити пропозції для органів законодавчої та виконавчої влади щодо її підтримки та розвитку. Програма конгресу включила низку виставок, презентації документального фільму "Відродження королівства: скарби Галичини" канадського продюсера Даніеля Стоділки, а також спільного українсько-американського видання - двомовної антології української літератури в англомовних перекладах "В іншому світлі".
Музична сторінка конгресу включила концерт "Українські солоспіви композиторів Діаспори" та презентацію народного хору української пісні "Кобзар" Республіканського центру українців Башкортостану.
У рамках заходу також відбудеться нагородження переможців Міжнародного молодіжного конкурсу "Діти емігрантів про себе", на який представлено вірші, новели, інтрев`ю казки та малюнки понад 150 школярів з України, Іспанії, Італії, Росії, Болгарії та інших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: