понеділок, 23 червня 2008 р.

Козацька чайка досі під “арештом”: під час вимушеного простою у Херсоні екіпаж бойового човна розважає дітей

ХЕРСОН, 22 червня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Під час вимушеного простою у Херсоні козацького бойового човна "Спас", який прямує до Франції на фестиваль старих та історичних кораблів, його екіпаж опікується дітьми-інвалідами регіону. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомив Іван Міщенко, начальник Херсонського обласного центру фізкультури і спорту інвалідів "Інваспорт".
Козацька чайка "Спас" прибула до Херсона 19 травня і повинна була за графіком подорожі залишити місто 27 травня - після прибуття на її борт усіх членів екіпажу та отримання офіційного дозволу на вихід у відкрите море. Однак, по причині того, що екіпаж "Спаса" не мав документа про проходження човном технагляду, він не зміг своєчасно отримати такий дозвіл і на сьогодні все ще залишається у Херсоні.
За словами Івана Міщенка, на даний час козацький човен "Спас" знаходиться на стоянці у затоні Дніпра, а члени екіпажу проживають у розташованому тут фізкультурно-оздоровчому комплексі інвалідів обласного центру "Інваспорт". Влітку тут оздоровлюються діти-інваліди Херсонщини і зараз вони є постійними гостями на борту "Спаса". Екіпаж розповідає їм про козацький бойовий човен, історію українського козацтва, катає по Дніпру.
Вже близько 200 дітей-інвалідів обласного центру та Голопристанського району відвідали човен за час його перебування у Херсоні. Діти у захоплені від "Спаса", від його старовинних гармат, від козацького одягу екіпажу, відзначив начальник Херсонського обласного центру фізкультури і спорту інвалідів "Інваспорт".
Як повідомляв УКРІНФОРМ, козацький човен "Спас" збудовано на Львівщині у 2005 році із модрини та дубу. Його довжина 20 метрів, ширина - 3,8 метра, осадка - 1,2 метра. Висота щогли - 14 метрів. Площа вітрила - 80 квадратних метрів. Це є модернізований варіант (з урахуванням сучасних вимог) старовинної козацької чайки. На човні встановлений дизельний двигун "Перкінс" потужністю 80 кінських сил. Середня швидкість - 6 миль на годину. На "Спасі" є 6 гармат, відлитих із бронзи.
У травні поточного року чайка вирушила від оповитого бойовою козацькою славою острова Хортиця на Дніпрі до французького міста-порту Брест для участі у фестивалі старих та історичних кораблів (човнів).
Що ж стосується документу про проходження човном технагляду, то, як розповів кореспонденту УКРІНФОРМу капітан козацької чайки Мирон Гуменецький, "Спас" просто не може мати такий документ - з огляду на існуючу сьогодні в Україні законодавчу базу. В Україні зараз немає законів, що регламентують здійснення технічного нагляду за дерев'яними суднами типу "Спаса".
За словами капітана, попри труднощі, що виникли на шляху "Спаса" до Франції, його екіпаж не втрачає надії на подальше продовження походу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: