вівторок, 1 травня 2012 р.

Сьогодні відзначається День міжнародної солідарності трудящих

Перше травня відзначається як свято міжнародної солідарності трудящих у 142 країнах, в тому числі в Україні. Як свідчить історія,1 травня 1886 року американські робітники організували страйк із вимогою восьмигодинного робочого дня. Акція закінчилася кровопролиттям. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу на знак пам'яті про виступ робітників Чикаго прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Уперше цей день відзначали у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах.

За даними Вікіпедії, 1 травня 1990 року керівництво Радянського Союзу і КПРС востаннє піднялося на трибуну Мавзолею для проведення останньої офіційної першотравневої демонстрації. 1 травня традиційно використовується українцями для проведення мітингів і демонстрацій з висуванням політичних вимог.

В Україні 1 і 2 травня щороку оголошуються вихідними днями.

Сьогодні в Києві також заплановано святкування Міжнародного Дня солідарності трудящих. Їх організовує партія "Об'єднані ліві і селяни".

Марш "Наступ за права трудящих" проведуть у столиці незалежні профспілки та ліві непарламентські організації.
Мітинги, присвячені Міжнародному дню солідарності трудящих, пройдуть також у багатьох регіонах України.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/sogodni_vidznachae_tsya_den_mignarodnoii_solidarnosti_trudyashchih_1724148

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: