понеділок, 7 травня 2012 р.

Шляхетною львівською родиною визнали нащадків художника Олекси Новаківського

Нащадкам великого українського художника Олекси Новаківського присвоєно звання шляхетної львівської родини.


«Відповідно до ухвали депутатів за вагомий внесок кількох поколінь у збереження, продовження та утвердження традицій мистецького та культурного середовища звання «Шляхетна львівська родина» присвоєно родині Новаківських. Відзначення відбулося у рамках святкування 756-річчя Львова», - йдеться у повідомленні.

У поточному році Львів відзначав 140-річчя видатного українського живописця і педагога, представника експресіонізму, який у 1913 році заснував у місті художню школу, яка стала не тільки першим у Галичині мистецьким закладом із чіткою українською національною орієнтацією, а й активним осередком духовно-мистецького життя на наступні десятиліття.

Старший син Новаківського Ярослав працював головним архітектором і головним художником Львова. Молодший - Ждан-Олекса - після смерті батьків жив у митрополичих палатах під опікою татового друга - митрополита Андрея Шептицького. Після закінчення медичного інституту у 1950 році був висланий до Сибіру, де 2 роки працював на заготівлі лісу, фельдшером, згодом - лікарем. До Львова повернувся через 10 років з дружиною та двома доньками, які народились у засланні.

І діти, і внуки, і правнучка великого художника вносять вагомий вклад у збереження і примноження спадку знаменитого пращура, у розвиток рідного міста. Звання «Шляхетна львівська родина» - це не лише визнання заслуг знаменитого роду, але й своєрідний аванс на майбутнє.

Минулого року цим почесним званням було вшановано родину історика Івана Крип'якевича.
Нагадаємо, 5-6 травня Львів відзначає 756-річчя.

1 коментар:

  1. Вочевидь, це приємно, коли тебе називають "шляхетною родиною". Проте, всі нащадки великого художника й до цього носили це звання - без офіційного проголошення.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: