вівторок, 29 травня 2012 р.

83% дітей в Україні почуваються щасливими - дослідження

В Україні 83% хлопчиків та дівчаток почуваються щасливими.

Про це свідчать результати опитування дітей віком 10-17 років у межах проекту «Права дітей в Україні: реалізація та виклики після 20-ти років незалежності», які оприлюднив у вівторок на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Згідно з результатами опитування 83% українських дітей сказали, що почуваються щасливими. При цьому є, звичайно, відмінність між десятирічними і сімнадцятирічними. Так, серед тринадцятирічних 87% вважають себе щасливими, лише 4% вважають себе нещасливими, а інші - ще визначаються», - сказав Павленко.

За його словами, серед 16-17-річних хлопців та дівчат 23% вважають себе щасливими, серед мешканців обласних центрів питома вага таких дітей становить 20%, тобто, урбанізація та перехідний вік є значними факторами для формування у дітей відсутності щастя.

Павленко зазначив, що в ході дослідження вивчалося також таке питання, як інформованість дітей про запровадження інституту Уповноваженого Президента України з прав дитини. З'ясувалося, що 53% дітей-респондентів знає про введення такої посади, що свідчить про доволі високий рівень та якість поширення cеред них відповідної інформації. Найбільш поінформованими виявилися діти наймолодшої вікової групи (10-13 років) - 59,5%, а також учні сільських шкіл - 60%.

«Найбільшу довіру у дітей в отриманні інформації про їх права викликають батьки (97%) та брати чи сестри (90,5%), вчителям довіряють 89% дітей», - сказав Павленко. На його думку, цікавим є те, що дівчата порівняно з хлопцями частіше довіряють інформації, отриманій від учителів у навчальному закладі - 92% проти 86-ти, газетам та журналам - 78% проти 70%, тоді як хлопці схильні більше довіряти відомим особистостям - 67,5% проти 59-ти. Щодо інших джерел інформації, то помітних розбіжностей залежно від статі не зафіксовано.

Уповноважений Президента з прав дитини наголосив, що порівняно із дослідженням, присвяченому правам дітей, проведеному у 2000 році, відсоток дітей, які ніколи не чули про свої права, помітно зменшився (з 8 до 1%). Павленко також зазначив, що, попри загальну обізнаність дітей щодо своїх прав, певне занепокоєння викликає той факт, що опитані не знають, що діти, які вчинили злочин, не повинні піддаватися тортурам та приниженням, що діти не повинні голодувати або вживати недоброякісну їжу, а також, що дитина не повинна замість навчання працювати або бути примусово залученою до праці. Крім того, діти не знають про те, що ніхто не має права використовувати хлопців та дівчат для задоволення сексуальних потреб, підкреслив він.

Олена Собко, КИЇВ. 29 травня 2012 року.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1730576

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: