середу, 30 травня 2012 р.

У Румунії винайшли "детектор плагіату"

Фахівці у сфері комп'ютерних технологій Університету міста Тімішоара в Румунії винайшли "детектор плагіату".

Комп'ютерна програма може перевірити дипломні і наукові роботи студентів і викладачів на предмет плагіату, звіривши їх з існуючими аналогічними роботами по всій країні, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

"Кінцевою метою нового винаходу стає боротьба з поширеним у Румунії явищем плагіату, як серед випускників навчальних
закладів, так і серед науковців різного рангу", - прокоментував новину ректор Університету Марілен Піртя. Він зазначив, що в разі виявлення плагіату проти студентів будуть застосовані санкції, аж до виключення з університету, а науковці втратять науковий ступінь.

Принцип роботи програми, за його словами, досить простий: досить відсканувати написану дипломну або наукову роботу, і за 1-2 хвилини комп'ютер перевірить наявність аналогічних робіт, опублікованих в інтернеті.

"Єдиним недоліком софту залишається його відносна обмеженість. Програма може поки "викривати" лише роботи, видані
румунською мовою. Водночас практика останніх років показує, що переважна їх більшість "списуються" з інтернету саме румунською мовою", - зазначив один із авторів винаходу.

Як повідомляло агентство, лише за останній місяць у Румунії висунуто звинувачення в плагіаті проти колишнього міністра освіти Іоана Манга і Генерального прокурора Лаури Ковесі.

Зінаїда Гурська, КИШИНІВ. 30 травня 2012 року.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1730802

1 коментар:

Коментувати: