понеділок, 14 травня 2012 р.

У Криму готові боротися з пасивним палінням

Акція Коаліції "Крим без тютюнового диму" відбулась у неділю в Сімферополі в ході щорічного конпалсу "Парад колясок". Головна мета акції – привернути увагу населення до загроз, пов'язаних із пасивним палінням в громадських місцях, перш за все, для дітей.

Про це повідомляє прес-служба коаліції.

"Наразі у Верховній Раді України пройшло перше читання законопроекту, що передбачає звільнення на 100% кафе, барів і ресторанів від паління. Доведено, що не існує безпечного рівня тютюнового диму в довкіллі. Звільнення громадських і робочих місць від паління як один із найбільш ефективних антитютюнових заходів дозволить закріпити тенденції зменшення поширеності тютюнопаління в Криму та Україні. Це серйозний крок для захисту здоров'я всіх громадян і, в першу чергу, дітей", - підкреслила голова оргкомітету коаліції "Крим без тютюнового диму" Інна Мірошниченко.

На час проведення акції Дитячий парк міста було оголошено територією, вільною від тютюнового диму. Волонтери коаліції запропонували відвідувачам приєднатися до Тижня підтримки громадських місць без тютюнового диму (з 13 по 20 травня). Для цього кожен бажаючий міг отримати карту "Ресторани Криму без тютюнового диму" і вибрати місце, де можна приємно провести час без сигаретного диму.

Згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Quirk Global Strategies спільно з Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці 2011 року, близько 84% кримчан підтримують законопроект, що повністю забороняє паління в більшості громадських закладів, включаючи всі робочі місця, офіси, ресторани та бари.

Учасники опитування також чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму. Більшість респондентів (86%) заявили, що було б дійсно добре відвідувати ресторани і бари без необхідності дихати чужим тютюновим димом. 91% вважає пасивне паління шкідливим для здоров'я: 35% кримчан "сильно непокоїть", коли їх обкурюють, 31% - "досить сильно", 16% "лише трохи" і 17% - "абсолютно не непокоїть".

При цьому 83% опитаних вважають, що права клієнтів і працівників дихати чистим, вільним від диму повітрям, зокрема, в ресторанах, барах і кафе, вищі, ніж права курців там палити, а 88% - що уряд повинен робити більше для захисту кожного працівника, включаючи працівників ресторанів, барів і кафе, від дії сигаретного диму інших людей.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1726656

3 коментарі:

  1. Наразі в кафе та ресторанах відведено зони для паління та клієнтів, що не курять, однак вони знаходяться подекуди дуже близько одна від одної. Весь заклад часто стає суцільною димовою завісою, а людям, яким сигаретний дим заважає відпочивати, стає просто некомфортно в таких закладах... Тож за власниками кафе та ресторанів - обирати чи створювати комфортні умови для людей з різними поглядами на паління, чи ні..

    ВідповістиВидалити
  2. Цифри свідчать самі за себе - 83 відсотки людей хотять дихати чистим повітрям, а 88 - апелюють до уряду, сподівючись в такий спосіб захиститися від курців.

    ВідповістиВидалити
  3. Давно пора посилити боротьбу з палінням

    ВідповістиВидалити

Коментувати: