понеділок, 28 травня 2012 р.

В Україні 50% дітей не розказують батькам про свої проблеми

Половина українських дітей мало спілкується зі своїми батьками і вважає за краще не ділитися з ними своїми проблемами.

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене Українським інститутом соціальних досліджень імені О.Яременка, повідомляє ZN.UA.

"50% заявили, що спілкуються з батьками мало, причому у вихідні дні набагато менше, ніж у будні. З чого можна зробити висновок, що основною своєю функцією батьки бачать не стільки виховну (про що дитина думає, чим живе, з ким спілкується і як витрачає гроші), скільки контролюючу (де був, яку оцінку отримав тощо)", - зазначається в результатах опитування.

За словами дітей, 20% батьків не знають, де вони бувають після уроків, а понад 30% не знають правди про оцінки. Простежується тенденція: чим старша дитина, тим менше батькам відомо про неї.

На запитання "Чи знають батьки про те, які проблеми тебе хвилюють?" понад 50% дітей відповіли: "Знають або погано, або не знають зовсім". Єдине, що батьки добре знають про свою дитину, це про її здоров’я - про це говорять понад 90% дітей. При цьому лише 50% дітей називають спорт та активні заняття своїм основним хобі.

Найменш реалізоване, на думку дітей, їхнє право бути почутими. Варіант відповіді "Моя думка нікого не цікавить" обрали 15%. При цьому відсоток дітей, які обрали таку відповідь, вищий у школі (до 20%), ніж у сім’ї (що старша дитина, то менше до неї прислухаються). Попри це, довіра до батьківського слова найвища: майже 90% дітей найнадійнішим джерелом інформації вважають батьків. Газетам довіряють 76% дітей.

Майже 40% дітей критично оцінюють матеріальне становище своєї сім’ї. З цього погляду 30% узагалі не хотіли б жити так, як живуть їхні батьки. Зате духовно успадковувати приклад батьків готові 75% дітей. Батьки ж оцінюють матеріальне становище й стосунки в сім’ї вдвічі вище, ніж їхні діти.

Опитування дітей віком від 10 до 17 років, а також батьків та експертів, які працюють із дітьми, проводилося з 15 по 30 квітня 2012 року на замовлення уповноваженого президента України з прав дитини Українським інститутом соціальних досліджень імені О.Яременка за технічної підтримки БФ "Розвиток України" та представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Було опитано 4083 дітей.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/v_ukraiini_50_ditey_ne_rozkazuyut_batkam_pro_svoii_problemi_1730157

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: