вівторок, 15 травня 2012 р.

В Україні спостерігається "деградація" верховенства права - Єврокомісія

ЄС висловлює занепокоєння "деградацією" верховенства права у державі.

Про це йдеться у спільній доповіді Єврокомісії та високого представника ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки "Імплементація Україною Європейської політики сусідства. Досягнутий прогрес у 2011 році та рекомендації щодо дій", оприлюдненій у вівторок у Брюсселі, передає власний кореспондент
УКРІНФОРМу.

"У 2011 році Україна зробила позитивні кроки з метою забезпечення довготривалих подальших відносин з ЄС та підтвердила європейський вектор своєї зовнішньої політики шляхом інтенсифікації роботи із завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію, що сталося у грудні. Водночас ЄС неодноразово висловлював своє занепокоєння деградацією верховенства права в країні та уповільненими темпами проведення критичних реформ", - йдеться у доповіді.

Як відзначається у документі, "сфера поглибленої і сталої демократії зазнала подальшого погіршення у 2011 році".

В Єврокомісії вважають, що це відбулося, насамперед, через "вибіркове правосуддя та непрозорі судові процеси", проведені проти деяких представників опозиції, включаючи колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

"Успішне вирішення проблеми щодо вибіркового правосуддя відкриє шлях до підписання та ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС", - наголошується у доповіді.

Крім цього, Єврокомісія вважає, що українська влада здійснювала спроби обмежити свободу зібрань та висловлює занепокоєння подальшою свободою ЗМІ в Україні.

Разом з тим ЄС відзначає як "важливий перший позитивний крок" ухвалення у березні закону України про громадські об'єднання, що спрямований на покращення ситуації.

"Незважаючи на ухвалення у жовтні 2011 року Національної антикорупційної стратегії, прояви корупції залишаються високими. Умови для ведення бізнесу та інвестицій також погіршилися", - йдеться у доповіді.


Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 15 травня 2012 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/v_ukraiini_sposterigae_tsya_degradatsiya_verhovenstva_prava___e_vrokomisiya_1727198

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: