понеділок, 14 травня 2012 р.

Саудівська Аравія до 2032 року має намір забезпечити третину своїх потреб в електроенергії за рахунок сонця

Саудівська Аравія до 2032 року має намір забезпечити третину своїх потреб в електроенергії за рахунок енергії сонця.

Про це сказав консультант Саудівського державного агентства з розвитку атомної та альтернативної енергетики King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (КА-CARE) Махер Аль-Одан, повідомляє видання Arabian Business.

«Королівство, найбільший в світі експортер сирої нафти, поставило за мету до 2032 року отримувати 41 тис. мегават електроенергії з енергії сонця», - сказав Махер Аль-Одан. Як підрахували в КА-CARE, потреби Саудівської Аравії в електроенергії потрояться протягом найближчих 20 років, і до 2032 року вжиток електроенергії в пік активності досягне 121 тис. мегават.

Масштабний проект з розвитку сектора сонячної енергетики оцінюється в 109 млрд доларів. Наразі в королівстві функціонують установки з виробництва електроенергії "з сонця" потужністю близько 50 мегават.

Окрім сонця, ще 21 тис. мегават електроенергії через 20 років Саудівська Аравія має намір отримувати завдяки атомної енергетики, геотермальної та вітряної енергії, зазначив віце-президент КА-Care Халід Аль-Сулейман. В цілому планується, що до 2032 року половину потреб країни в електриці забезпечуватимуть газові/дизельні електростанції, третину – сонячні, та шосту частину - атомні електростанції. «Я впевнений, що вже цього року Саудівська Аравія затвердить таку структуру енергетики», - сказав Халід Аль-Сулейман.

Розвитком альтернативної енергетики Саудівська Аравія також хоче диверсифікувати джерела отримання електроенергії, понизивши свою залежність від вуглеводнів і збільшивши обсяги нафти на експорт. Потенційно через 20 років королівство може зменшити кількість нафти, використовуваної для забезпечення роботи своїх електростанцій і опріснювальних заводів, на 523 тис. баррелів на добу. Якщо ж королівство не займеться впровадженням ефективної стратегії енергоспоживання, то до 2030 року Саудівська Аравія спалюватиме для виробництва електроенергії 850 млн баррелів нафти на рік (це 30% від річного обсягу нафтовидобування країни), підрахували експерти.

Марина Федяніна, АБУ-ДАБІ.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1726673

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: