четвер, 17 травня 2012 р.

Акцизи на алкоголь, сигарети й автомобілі можуть зрости на 8%

З 2013 року акцизи на тютюнову й алкогольну продукцію, пиво й автомобілі можуть зрости майже на 8%.

Уряд вже підготував відповідний законопроект і планує розглянути його в четвер, 17 травня, щоб направити в парламент, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Рекордно низькі темпи інфляції не є аргументом для уряду, який планує з 2013 року підняти акцизи майже на 8%. Подорожчання, зокрема, стосуватиметься тютюнової й алкогольної продукції, пива й автомобілів. У тих галузях, де частка акцизу в продукції невелика - як, наприклад, у виробництві пива, - обіцяють не підвищувати ціни, щоб не втрачати споживача. В інших сегментах учасники ринку чекають незначне зростання", - зазначає видання.

Передбачається, що з 1 січня 2013 року ставки екологічного податку, податку на земельні ділянки без грошової оцінки, збору за використання радіочастотного ресурсу, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, а також акцизи зростуть на індекс споживчих цін - на 7,9%. Ставки плати за використання надр з видобутку корисних копалин, збору за спеціальне водокористування і використання лісових ресурсів будуть підвищені на індекс цін промислових виробників - 9,4%; за викиди в атмосферу забруднюючих речовин - на 7,6-7,8%.

Щорічна індексація акцизів передбачена Податковим кодексом. Фактично вони зростуть на 7,4-7,9%, тобто на рівень прогнозу інфляції на поточний рік. Тому, незважаючи на те, що зараз Держстат відзначає відсутність інфляції (в квітні) або її низькі темпи зростання на рівні 0,2-0,3% (на початку року), з 2013 року вартість підакцизних товарів збільшиться істотніше. Кабмін лише одного разу - в 2010 році - для індексації ставок використав середньорічний показник інфляції. Якби ця норма збереглася, а темпи зростання індексу споживчих цін протягом травня-червня залишалися колишніми, середньорічна інфляція не перевищила б 1% (у квітні 0,6%), а значить, у 2013 році підвищення акцизів не було б зовсім, пише "КоммерсантЪ".

Найбільше - на 7,9% - ставка акцизу збільшиться для сигарет без фільтра - до 53,39 грн/ 1 тис. шт., з фільтром - до 119,38 грн, таким чином, пачка сигарет подорожчає приблизно на 30 коп.
Ціна спирту зросте до 49,49 грн/ 1 л, однак учасники ринку алкоголю не змогли підрахувати можливе подорожчання горілки.

Ставка акцизу під час продажу автомобілів збільшується на 7,6%. При вартості автомобіля в 100 тис. грн приріст за рахунок акцизу становитиме 250-350 грн.

Найнижче зростання акцизу - на 7,4%, або на 6 коп. - стосуватиметься виробників пива (87 коп./1 л).

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/aktsizi_na_alkogol_sigareti_y_avtomobili_mogut_zrosti_na_8_1727651

2 коментарі:

  1. Винайдено новий спосіб розрахунку з боргами - акцизи на все

    ВідповістиВидалити
  2. Найкращий вихід боротьби із кризою: підвищити ціни на 100%, а зарплати на 5%, наприклад. Ось на ці "проценти" країна і живе. Така проста арифметика.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: