четвер, 24 травня 2012 р.

Київська ARSENALE 2012 презентує творчість митців з 30 країн

Перша Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва - ARSENALE 2012 - відкрилася у четвер для широкої публіки.

Виставка в Мистецькому Арсеналі презентує творчість більше як ста митців з 30 країн світу і претендує стати резонансною подією, інструментом інтеграції українського мистецтва у глобальний контекст.

На цьому наголосила комісар ARSENALE 2012, генеральний директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна на прес-конференції, присвяченій цій масштабного формату події.

"Це - величезний форум. І ми переконані, що бієнале уже відбулося у свідомості міжнародної спільноти завдяки декільком факторам - імені куратора Девіда Елліотта, Мистецькому Арсеналу, який вражає своєю потужністю і виставковим простором, завдяки тому списку художників, яких відібрав для свого головного проекту Девід Елліотт. Завдяки нашій спільній праці українське мистецтво піднялося на одну сходинку зі світовими майстрами, і я думаю, що ми відкрили не просто вікно в Європу, а двері у світ", - підкреслила Заболотна.

На її переконання, перша Київська бієнале цікава тим, що дає змогу по-новому поглянути на українську арт-сцену. "У бієнале бере участь 21 український художник, дві третини з них - це молодь. Тут багато нових імен навіть для українських арт-критиків. Є у нас і потужний пул з Китаю, Японії, Індії, Кореї. Українці матимуть змогу відчути філософію буття цих митців, які проживають на Сході. Це цікавий синтез", - зазначила Заболотна.

"Перше бієнале в Києві - не таке, як решта бієнале в світі. Воно неймовірно амбіційне. Тут багато різних матеріалів, різних шоу, скульптур, живопису, неймовірних нових витворів і образів. Це свято сучасного мистецтва... Майже все, що ви побачите, було створене впродовж останніх кількох років, багато експонатів виконано спеціально для бієнале. Тут представлено чимало зірок світового і українського мистецтва", - зазначив куратор ARSENALE 2012 Девід Елліотт.

Проте, як підкреслив куратор, найголовнішим було вибрати не тільки хороші роботи і хороших митців, а саме ідею. "Вона на сьогодні дуже глибоко пов'язана з мистецтвом. І це є девізом виставки - "Найкращі часи, найгірші часи. Відродження та

Апокаліпсис у сучасному мистецтві". Крім того, ми намагалися зробити виставку таким чином, щоб роботи ніби заговорили між собою. Це ніби розмова між різними роботами і різними творцями, які кожен по-своєму втілили власне сприйняття сучасного світу", - підкреслив Елліотт.

Перший об'єкт головного проекту, розташований на перших 200 метрах довгого коридору, за словами куратора, закарбував всю історію сучасного світового мистецтва. "Його вперше виставляє Борис Михайлов, і він є монументом пам'яті, досвіду, любові і страху", - сказав Елліот.

Співорганізатори бієнале - Міністерство культури України і КМДА. Проект реалізується за підтримки Президента України.
ARSENALE 2012 триватиме до 31 липня.

Валентина Пащенко, КИЇВ. 24 травня 2012 року.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/kiiivska_arsenale_2012_prezentue__tvorchist_mittsiv_z_30_kraiin_1729542

2 коментарі:

  1. Тепер захотілось відвідати даний захід)

    ВідповістиВидалити
  2. Дійсно, ще й в порівнянні з мистецтвом різних країн - це дуже цікава подія

    ВідповістиВидалити

Коментувати: