середу, 16 травня 2012 р.

Людство за 40 років знищило 28% біоресурсів Землі

Біологічні ресурси на Землі скоротилися на 28% з 1970 по 2008 рік. Головним користувачем і забруднювачем світової екосистеми є США.

Про це йдеться в новій доповіді під назвою "Жива планета" (Living Planet Report), яку раз у два роки складають фахівці Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), повідомляє ІТАР-ТАСС.

"Якби весь світ використовував природні ресурси в таких масштабах, у яких їх сьогодні використовують американці, то для підтримки екобалансу знадобилося б п'ять планет, порівнянних із Землею", - зазначається в доповіді.

Проте США посідають лише п'ятий рядок у списку країн, які марнотратно використовують світові природні ресурси з розрахунку на душу населення. Лідерами за цим показником виявилися Катар, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати і Данія (4).

Місця з 6 по 10 посідають Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди і Ірландія.

Фахівці фонду також заявили про зменшення параметрів біорозмаїття майже на третину. До таких висновків привело вивчення розвитку більш як 9 тисяч популяцій представників класів хребетних тварин - ссавців, риб, птахів, плазунів і амфібій.

В основі підрахунків авторів доповіді лежали такі показники, як рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю, площі лісів і земель, що використовуються в сільському господарстві, обсяги промислових відходів тощо.

Нова доповідь фонду, як вважає його генеральний директор Джим Ліп, прямо адресована учасникам конференції ООН по стійкому розвитку, що має відбутися наприкінці червня в Ріо-де-Жанейро.

"Уряди країн світу здатні і повинні використати конференцію "Ріо +20" для визначення нового курсу стійкого екологічного розвитку. На цьому форумі у Бразилії буде надана унікальна можливість об'єднати сили урядів, великих міст і бізнесу для того, щоб зберегти нашу планету живою", - вважає Ліп.

Зауважимо, що на сьогодні під загрозою зникнення знаходяться більш ніж 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/lyudstvo_za_40_rokiv_znishchilo_28_bioresursiv_zemli_1727352

3 коментарі:

  1. Біоресурси все-таки можуть відновлюватись, якщо їх використовувати економно...

    ВідповістиВидалити
  2. Є відновні й невідновні ресурси. Проте, навіть, відновні ресурси люди не повинні витрачати бездумно…

    ВідповістиВидалити
  3. Проста арифметика показує, що з такими темпами нам залишилось ресурсів на 120 років. будемо сподіватесь на краще. Для того ж і розробляються алтернативні методи, джерела та ін.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: