пʼятницю, 11 травня 2012 р.

Великий шрифт викликає у людини сильніший емоційний відгук - дослідження

Німецькі вчені із Берлінського університету імені Гумбольта та Гетінгенського університету встановили, що великий шрифт викликає сильніший емоційний відгук у людини, ніж дрібний.

Стаття вчених з'явилася у журналі PLoS ONE, короткий переказ якої наводить ScienceNOW.

"Вчені відібрали для тестування 25 добровольців. Їх помістили у кімнату, де на екран комп'ютера виводилися слова з позитивним, негативним та нейтральним емоційним забарвленням. Усього їм показували 72 різних слова. Учасники експерименту сиділи на відстані близько 60 сантиметрів від екрану. Слова були написані шрифтом Arial та з'являлися у двох можливих розмірах - 125 pt і 28 pt", - зазначається у публікації.

Статистичний аналіз емоційного відгуку, зареєстрованого за допомогою електроенцефалографії, показав, що набрані великим шрифтом слова викликали у добровольців відгук на 10 мілісекунд раніше, ніж дрібним. Крім того, відгук на великий шрифт тривав у середньому на 180 мілісекунд довше.

За словами вчених, виявлений ними ефект аналогічний виявленому в 2007 році. Тоді психологи показували учасникам експерименту картинки різних розмірів та типів. У тому досліді також було встановлено, що великі картинки викликають більш швидкий та тривалий емоційний відгук.

Дослідники пов'язали це з тим, що великий розмір означає у деякому розумінні близькість об'єкта.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1726174

1 коментар:

Коментувати: