понеділок, 21 вересня 2009 р.

У всьому світі сьогодні відзначається Міжнародний день миру

КИЇВ, 21 вересня. /УКРІНФОРМ/. Сьогодні, 21 вересня, в усьому світі відзначається Міжнародний день миру, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН. Про це УКРІНФОРМу повідомили з Представництва ООН в Україні.
Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун звернувся до урядів та людей всього світу з проханням вирішити надзвичайно серйозну проблему ядерного роззброєння та нерозповсюдження зброї. Він заявив, що "у світі накопичено близько 20 тисяч ядерних боєзарядів, які можуть бути приведені в дію. Навіть якщо ядерна зброя не використовується, вона все одно створює величезні ризики. Адже в будь-який момент може статися нещасний випадок. Але найсерйозніша небезпека полягає в тому, що зброя може потрапити до рук терористів".
"Сьогодні сукупні витрати на озброєння усіх держав планети перевищують 1 трильйон доларів на рік, - зазначив Пан Гі Мун. - При цьому на цілі розвитку у світі на рік витрачається лише 78,6 мільярда доларів". Генеральний секретар ООН вважає, що ці величезні фінансові кошти повинні витрачатися не на війну, а на розв'язання соціальних проблем у світі, в першу чергу на боротьбу з бідністю, підвищення рівня охорони здоров'я та освіти. "Десятки мільйонів жителів планети голодують, маючи на день не більше долара на їжу, у той час як військові витрати у світі становлять 200 доларів на людину".
У своєму посланні з нагоди Міжнародного дня миру Пан Гі Мун закликав людей всього світу зробити свій внесок в забезпечення миру.