четвер, 24 вересня 2009 р.

Ложці, знайденій на Тернопільщині, - понад три тисячі років

ТЕРНОПІЛЬ, 23 вересня. /Олег Снітовський - УКРІНФОРМ/. Поблизу Тернополя знайдено глиняну ложку віком 3 тисячі років.
Знахідку виявлено під час розкопок давнього поселення на околиці села Великий Глибочок, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, який побуваві на місці археологічних робіт. Артефакт є доволі цікавим для області, адже таких ложок в Україні знайдено одиниці. А на Тернопіллі - це перша, розповів науковий співробітник держпідприємства "Подільська археологія" Василь Ільчишин. Водночас, археолог сумніваються в тому, що глиняна ложка була прибором на обідньому столі давніх предків. Адже їсти нею незручно, прибор товстий та й ним багато не зачерпнеш. Найбільш ймовірною є версія, що ложка мала культове, ритуальне призначення або служила мірилом для сипучих речовин чи ліків.
Спеціалісти відносять знахідку до періоду Висоцької культури. Адже подібну ложку було виявлено у селі Висоцькому на Львівщині ще перед Другою світовою війною - звідти й назва цієї культури. Саме до неї і належить віднайдене у Великому Глибочку поселення. Археологічні роботи на цьому поселенні тривають з кінця 80-х років минулого століття. Відтоді археологи виявили під шаром землі цілий виробничий центр - купольну пічку, залишки господарської ями та наземної споруди ХІІ - ХІІІ ст. У печі було знайдено кілька горщиків, і що цікаво, один із них був вмонтований у черінь пічки. А це - доволі нестандартно, щоб горщик використовували для будівництва печі, коментує Василь Ільчишин. Піч метровим діаметром зверху була накрита куполом. Біля неї віднайшли ікло кабана, кістки домашніх тварин, також уламки кераміки, частину залізної окови від дерев'яного відра і зламаний кам'яний жорнов. Цікаво, що серед інших знахідок виявлено два крем'яні серпи висоцької культури. Один поламаний, а от іншим ще навіть можна працювати. Археологи вважають, що люди, котрі мешкали у поселенні були доволі заможними, як на той час. Адже поряд знайдено три кухонних і один бойовий ніж, а також шило. Усі предмети виготовлені із заліза, а метал був неабиякою рідкістю у ті часи. Враховуючи знахідки, спеціалісти припускають, що у виявленій частині давнього поселення працювало виробництво. Виявлені речі зараз на етапі лабораторних досліджень.
Село Великий Глибочок є своєрідним "клондайком" для археологів. Саме тут було виявлено знахідки, котрі стосуються ще первісних людей на території Тернопільщини. Там же є одна із найдавніших стоянок України - пам'ятка археології національного значення.