вівторок, 22 вересня 2009 р.

Російському бізнесу запропонували оплачувати гастарбайтерам дорогу додому

КИЇВ, 21 вересня. (УКРІНФОРМ). Генпрокуратура Росії запропонувала уряду зобов'язати російські компанії забезпечувати засобами для повернення додому іноземних робітників, які часто не можуть повернутися на батьківщину через відсутність грошей. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА Новости.
Прокуратура зазначає, що Федеральна міграційна служба видає дозволи на роботу іноземним громадянам без гарантованого забезпечення їх виїзду після закінчення терміну укладеного з ними трудового договору.
За даними Міністерства охорони здоров'я, у 2010 році квоти на залучення робітників з-за кордону будуть сильно скорочені. На 2009 рік влада встановила квоту в 3,5 мільйона осіб. При цьому більш ніж за півроку річна квота вибрана тільки на 40 відсотків.
Квоти на трудових мігрантів у Росії почали діяти у 2008 році. Вони покликані легалізувати роботу гастарбайтерів і не допустити витіснення громадян Росії зі своїх робочих місць іноземцями. Роботодавці визначають кількість необхідних їм іноземців у спеціальних заявках, які подаються в Мінекономрозвитку. При цьому ряд професій звільнений від квот.
Низький попит на іноземну робочу силу пов'язаний з фінансово-економічною кризою. Спад призвів до того, що і масові скорочення і те, що зарплати на багатьох виробництвах було зменшено, змусили гастарбайтерів повертатися на батьківщину.