четвер, 24 вересня 2009 р.

На Буковині селянин зруйнував унікальну пам'ятку культури


ЧЕРНІВЦІ, 24 вересня. (Наталія Команяк - УКРІНФОРМ). Зруйновано унікальну пам'ятку археології, що датується зламом ІІ-І тисячоліть до нашої ери, одну з двох найцінніших на Буковині. Це - вал і частина городища на території села Волока Глибоцького району, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Винуватцем події став житель села Григорій Павленко, для якого, за його розумінням, цінність полягала лише в бетонному знаку. Насправді унікальний вал та городище, якому вже кілька тисяч років, пам'ятка археології ранньозалізного часу, що мала би охоронятися законом, не були огороджені по периметру. Звідки селянам знати - що то цінна земля, виправдовується селянин. Окрім того, це місце уже було підкопаним іншими людьми, а він вирішив його розрівняти задля безпеки дітей, яких могло присипати землею під час ігор. Тому найняв бульдозера і зніс добру половину валу.
Фахівці оцінюють збитки у кілька мільйонів гривень, хоча насправді завдана шкода неоціненна - в залишках грунту археологи з жалем віднаходять частини прадавніх жител та керамічного посуду.