понеділок, 28 вересня 2009 р.

Польща домагатиметься звільнення з-під арешту відомого кінорежисера Романа Поланського

ВАРШАВА, 28 вересня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Відомі польські кіномитці та урядовці не бажають залишатися осторонь подій, пов'язаних з арештом у Швейцарії та планами подальшої екстрадиції до США для засудження всесвітньо відомого польського кінорежисера Романа Поланського, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
У спеціальному зверненні до президента Польщі, керівника МЗС країни та міністра культури РП під назвою "Звільнити Романа Поланьського" авторитетні польські кінорежисери Анджей Вайда, Яцек Бромський, Януш Моргенштерн та багато інших просять "здійснити негайні енергійні дії для звільнення громадянина РП Р.Поланського і запобігти його екстрадиції до США". Крім того, у листі вони вимагають від американської влади "перевірити факти слідчих та прокурорських зловживань в процесі Р.Поланського, оскільки відносно нього, очевидно, застосовувалися інші стандарти, ніж до решти громадян країни".
"Не розуміємо, для чого Швейцарія запрошує Поланського до себе для вручення йому нагороди за його життєвий внесок у розвиток кіномистецтва на кінофестивалі "Золоте око" в Цюріху й там його заарештовують. Вважаємо, що це скандальна ситуація", - заявив Польському агентству преси (РАР) кінорежисер Я.Бромський.
" ситуацію з арештом Р.Поланського обіцяє втрутитися й польська влада. Президент РП Лех Качинський заявив, що він "здивований" затриманням Р.Поланського й висловив сподівання, що незабаром "відбудеться діалог у цій справі з американцями". Водночас, міністр культури Польщі Богдан Здроєвський звернувся до МЗС країни з проханням встановити контакт з цього приводу з владою Швейцарії. "Це надзвичайна, виняткова й несподівана ситуація. Це також неадекватна ситуація щодо статусу Р.Поланського в Європі", - наголосив Б.Здроєвський.
Натомість міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський зазначив, що планує звернутися до американської влади з проханням про вивчення можливостей помилування кінорежисера президентом США. Згідно з його розпорядженням, консульство Польщі в Швейцарії вже включилося у процес надання допомоги відомому кіномитцю. Консул РП в Берні Йоланта Хоєцька повідомила РАР, що польські дипломати очікують на дозвіл швейцарців зустрітися з Р.Поланським і на рішення самого режисера - чи він потребує такої зустрічі. Вона підкреслила, що Польща має на це право, бо Р.Поланський не зрікався польського громадянства.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, видатного режисера затримали на підставі існуючого ордера на його арешт від 1978 року. Р.Поланського звинувачують у США в згвалтуванні 13-річної американки Саманти Гейлі на віллі відомого кіноактора Джека Ніколсона. Тоді він уникнув правосуддя, втікши до Франції. 76-річний Роман Поланський з 1975 року є громадянином Франції, тому і не був виданий американській юстиції. З Польщі він емігрував у 1960-х роках.