четвер, 17 вересня 2009 р.

Грабіжники на європейських дорогах активніші за сомалійських піратів

КИЇВ, 17 вересня. /УКРІНФОРМ/. Поки громадськість та ЗМІ обговорюють дії сомалійських піратів, не менш активний піратський рух діє на транспортних шляхах Європи. Кожен шостий водій вантажівок уже ставав жертвою розбійних нападів за останні п'ять років, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Deutsche Welle.
102 напади піратів на вантажні судна в Аденській затоці поблизу узбережжя Сомалі були зареєстровані в першому кварталі цього року. У той же час 211 нападів та пограбувань сталося лише в лютому цього року на автошляхах Європи. "Рівень небезпеки на дорогах надзвичайно високий, оскільки через економічну кризу зростає рівень злочинності та готовність до насилля, зокрема й збройних нападів на водіїв", - застерігає Гайнер Галлер, старший менеджер німецького підприємства Time Shuttle, що надає послуги в галузі безпеки транспортних перевезень.
Загалом, згідно з останнім дослідженням Євросоюзу, щорічно на європейських шляхах з фур викрадають товари на суму близько восьми мільярдів євро. Крім того, слід додатково враховувати ще й збитки від пошкодження транспорту, штрафи за невчасну та неповну доставку та інші пов'язані з транспортуванням товарів видатки.
Особливу увагу експерти звертають на те, що пограбування перевізників відбуваються у, здавалося б, доволі безпечній Європі. Найбільшій небезпеці, за статистикою, піддають себе та свій вантаж ті водії, які вирушають до Великобританії. На другому місці - Німеччина. Недостатньо безпечними є також транспортні автошляхи в Іспанії.
Маркус Прінц, експерт з безпеки перевезень, переконує: не варто заощаджувати на заходах безпеки. Спеціальні системи замків, стеження за вантажівками за допомогою GPRS та дотримання міжнародних стандартів можуть вберегти не лише цінні товари від пограбування, а й безцінне життя водіїв та експедиторів.