понеділок, 21 вересня 2009 р.

У Коростені на Житомирщині відкрито пам'ятник деруну

ЖИТОМИР, 20 вересня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. У старовинному Коростені, що на Житомирщині, споруджено пам'ятник Деруну, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Пам'ятник, який виготовлено з сірого та червоного коростенського граніту, встановлено в парку культури й відпочинку ім. М. Островського під час проведення ІІ міжнародного фестивалю дерунів. Пам'ятник зроблено у вигляді макітри, яка наповнена улюбленою українською стравою. Макітра розташувалася на постаменті, на якому викарбувано вірші про цей витвір кулінарного мистецтва.
Ідея "увічнити" Дерун виникла у засновників свята ще торік, коли проходив І фестиваль. Тоді головною подією дня став дерун вагою 118 кілограмів, який одразу потрапив до Книги рекордів України. Для приготування харчового гіганта кухарі використали один центнер картоплі. Того дня на спорудження майбутнього пам'ятника була зібрана перша тисяча гривень, а потім до скарбнички надходили спонсорські кошти. Відтак на спорудження пам'ятника не пішло жодної копійки з бюджету міста: виготовлення та благоустрій проведено практично за кошти трьох місцевих фірм.
Упродовж фестивалю кухарі представили понад 100 оригінальних рецептів приготування дерунів чи близьких до них страв з картоплі. Найкращі визначали дегустатори та відвідувачі фестивалю. Звісно, відбулася церемонія нагородження "авторів" найсмачніших картопляників. У різних куточках парку відпочинку проходили цікаві конкурси - на кращий плакат про деруни, кращий рецепт, кращий і смачно випечений дерун, кращу пісню, вірш, анекдот, комічну історію про деруни. На фестивалі лунали пісні різних народів, театралізовано демонстрували народні обряди, була розгорнута виставка поліських старожитностей.
Ще однією родзинкою цьогорічного фестивалю стала Школа дерунярства, у якій уроки з випічки дерунчиків проводив Коростенський міський голова Володимир Москаленко. До речі, одним із його учнів був... Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, який перебував з робочою поїздкою на Житомирщині.