понеділок, 28 вересня 2009 р.

Росію можуть позбавити права голосу на засіданні ПАРЄ

СТРАСБУРГ, 28 вересня. (Анна Пучкова - УКРІНФОРМ). Четверта частина щорічної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відкрилася сьогодні у Страсбурзі. Одним із головних питань на засіданні буде ініційоване Грузією обговорення стосовно позбавлення делегації Росії права голосу. Цю ініціативу підтримали 27 парламентарів із різних країн-членів Ради Європи, в тому числі й з України, повідомляє спеціальний кореспондент УКРІНФОРМу.
Крім того, важливою темою нинішньої сесії ПАРЄ стане обговорення наслідків військового конфлікту в Південній Осетії у серпні минулого року. Резолюцію з цього питання на основі доповіді моніторингового комітету "Війна між Росією і Грузією: рік по тому" депутати розглянуть 29 вересня.
Згідно з проектом резолюції, ПАРЄ засуджує визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії і встановлення з ними дипломатичних відносин. Асамблея вимагатиме від Росії до кінця року забезпечити доступ моніторингових місій Євросоюзу до грузинських автономій, що відокремилися, а також не перешкоджати вільному руху громадян Грузії "через адміністративні кордони двох відокремлених регіонів", визнати право на повернення до своїх домівок внутрішньо переміщених осіб, розпочати розслідування фактів етнічних чисток.
1 жовтня відбудеться також обговорення становища правозахисників на Північному Кавказі.
Інша вагома подія нинішньої сесії ПАРЄ - вибори нового генерального секретаря Ради Європи, які мали відбутися ще у червні, але були перенесені депутатами на більш пізній термін. Голосування пройде 29 вересня, можливий також другий тур, який заплановано на 30 вересня. За посаду генсека Ради Європи змагатимуться колишній міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Чімошевич та спікер парламенту Норвегії Турбьорн Ягланд.
Депутати ПАРЄ також на сесії планують розглянути доповідь Моніторингового комітету щодо ситуації у Молдові після парламентських виборів та ухвалити відповідну резолюцію. Інші теми, що будуть у центрі уваги - припинення моніторингу ПАРЄ у королівстві Монако, вироблення додаткового протоколу до Європейської конвенції з прав людини.
Зустріч парламентарів країн Ради Європи триватиме до 2 жовтня.