понеділок, 28 вересня 2009 р.

Послідовники Конфуція відзначили 2560-й день народження філософа

ПЕКІН, 28 вересня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Більше 10 тисяч послідовників великого давньокитайського мислителя Конфуція, гостей із різних країн, а також його нащадки зібралися в понеділок у містечку Цюйфу східної китайської провінції Шаньдун, на батьківщині філософа, щоб відзначити 2560-у річницю з дня народження вчителя, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в Китаї.
Приурочений до круглої дати в Цюйфу відкрився також Другий всесвітній конгрес із питань конфуціанства, що зібрав понад 300 науковців із 21 країни і регіону світу. Метою триденного заходу є стимулювання розвитку цього етико-політичного вчення у всьому світі та зміцнення порозуміння і довіри між народами різних країн.
Вшанування великого китайця проходить у Цюйфу вже багато років. У Храмі Конфуція організовують урочисті церемонії, концерти і костюмовані театралізовані вистави. 72 відомих учнів великого педагога, учасники торжества читають вголос "Луньюй" ("Бесіди і міркування") - класичний труд Конфуція, в якому викладені основні погляди мудреця. Виконуються спеціальні танці, що висловлюють повагу до древнього мислителя. У всіх урочистостях беруть безпосередню участь гості та невелика частина нащадків мислителя (усього, за приблизними підрахунками, вважається, що у світі живуть понад 3 млн нащадків Конфуція, лише у материковому Китаї їх кількість сягає 2,5 млн чоловік, інші 500 тис. живуть, здебільшого, у Республіці Корея, США, Малайзії і Сінгапурі).
Конфуцій, який жив приблизно у 551-479 рр. до н.е. - відомий мислитель, педагог, політик і засновник конфуціанства, яке надало значний вплив на формування традиційної культури Китаю та інших країн Азії. Вважається, що спосіб мислення і діяльності, а також ціннісні орієнтації китайців є невіддільними від впливу конфуціанства. Він проповідував такі цінності, як самодисципліна, здоровий спосіб життя, підтримка гармонії у сім'ї, спокій і порядок у державі та мир у всьому світі. Конфуцій за своє життя створив вчення, яке заохочувало гуманне правління і в основу соціального устрою ставило моральне самовдосконалення і дотримання норм етикету.
Конфуціанство набуває дедалі більшої популярності у світі, стає одним із важливих символів культури Сходу.