вівторок, 22 вересня 2009 р.

Росія буде змушена вивести Чорноморський флот із території України - російський експерт

МОСКВА, 22 вересня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Росія буде змушена вивести Чорноморський Флот із території України, вважає завідувач аналітичного відділу Інституту політичного та військового аналізу Олександр Храмчихін, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
За словами військового експерта, поганий технічний стан Чорноморського флоту РФ може призвести до зникнення флоту як такого. "Я думаю, що флот піде не тільки із Севастополя, а піде взагалі у небуття тому, що до 2017 року від нього майже нічого не залишиться. Велику частину бойових одиниць буде списано у зв'язку з виробленням ресурсу, а для того, що залишиться, навіть Новоросійськ буде завеликим", - сказав О. Храмчихін.
При цьому експерт вважає, що російська сторона докладатиме зусиль для збереження своєї присутності у Криму, хоч сьогодні і не ясно, у якій формі це відбудеться.
О. Храмчихін також вважає, що наступний президент України закономірно поставить РФ питання про матеріальну компенсацію за базування флоту. Він додав, що у світі не існує "ринку військових баз", тому Україна може призначити будь-яку суму, яку захоче. "Це виняткове право України. У цьому питанні немає ніяких спеціальних норм міжнародного права. Це виключно домовленість між двома сторонами", - сказав експерт.
Крім цього, як він відзначив, постійні скандали з базуванням ЧФ РФ пов'язані з тим, що російське командування не хоче розуміти, що флот базується на території іноземної держави. "Якщо усе буде як зараз, то, найімовірніше, до 2016 року триватимуть тупі сварки між країнами, а потім буде термінова евакуація Росією того, що залишилося від ЧФ РФ. Так відбувалися переговори з Грузією про виведення військових баз - спочатку йшлося, що у 2013 році Росія нічого не виведе, а потім вивели у шаленому темпі - навіть швидше, ніж цього хотів Президент Грузії Михайло Саакашвілі", - сказав О. Храмчихін.