вівторок, 22 вересня 2009 р.

Пацієнти у вегетативному стані виявилися здатними до навчання


КИЇВ, 22 вересня. /УКРІНФОРМ/. Пацієнти, що знаходяться у вегетативному стані, можуть навчатися, Це відкриття було зроблено в ході дослідження міжнародної групи науковців з Університету Буенос-Айреса (University of Buenos Aires) і Інституту когнітивної неврології (Institute of Cognitive Neurology) в Аргентині, а також з Кембріджського університету (University of Cambridge) у Великій Британії, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Lenta.Ru.
Вегетативний стан характеризується відсутністю психічних функцій, що викликано обширними пошкодженнями або дисфункцією півкуль головного мозку. У пацієнтів, що знаходяться в цьому стані, зберігаються вегетативні та рухові рефлекси, а також цикл зміни сну і бадьорості.
Дослідники вивчали процес виникнення умовних рефлексів у пацієнтів, які знаходилися у вегетативному стані. Для цього вчені проводили тест: після звукового сигналу до ока хворого направлявся потік повітря. Дослідники виконували ці маніпуляції 70 разів кожному з 22 пацієнтів. Потім досвід повторювали, однак повітря після звукового сигналу не подавалося.
У ході дослідження було встановлено, що у значної частини людей, що проходять випробування, виробився умовний рефлекс - після звукового сигналу вони починали зморгувати до того, як повинен був подаватися потік повітря.