вівторок, 22 вересня 2009 р.

Вчені розкрили секрет польоту сарани


КИЇВ, 22 вересня. /УКРІНФОРМ/. Вчені з'ясували, за рахунок чого сарана, що вважається одним з найкращих літунів серед комах, літає настільки ефективно. Своє дослідження автори опублікували в журналі Science, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Lenta.Ru.
Біологи давно зрозуміли, що характеристики польоту пов'язані з формою крил комах, які мають численні опуклості і западини і поцятковані зморшками і реберцями. Донедавна науковці не могли в деталях вивчити будову так складно влаштованих систем і з'ясувати, як вони виявляють себе в польоті.
Автори нової роботи використали комп'ютерні моделі та експерименти з живими комахами в аеродинамічній трубі. За допомогою комп'ютера дослідники надзвичайно детально відтворили всі нерівності поверхні крил сарани, а досліди в аеродинамічній трубі дозволили їм деталізувати кінематику рухів крила. На наступній стадії дослідження вчені прибрали з крил віртуальної сарани зморшки і вигини, але зберегли вигин крила. Потім автори видалили і вигин.
Результати моделювання довели, що саме незвичайна форма крила впливає на ефективність польоту. "Усіченим" моделям було потрібно більше часу на подолання тієї ж відстані або ж їм доводилося споживати більше енергії.
Науковці вважають, що їх робота може бути у нагоді інженерам, які створюють маленькі літальні апарати, що використовують принципи польоту комах. Такі апарати будуть у нагоді військовим і екологам, які зможуть з їх допомогою провести моніторинг навколишнього середовища.
Копіювання принципів, що використовуються живими істотами, останнім часом широко використовується для конструювання нових апаратів. Недавно інший колектив науковців представив створених ними пластикових робориб, які плавають так само, як форель або тунці.