вівторок, 22 вересня 2009 р.

Кулькова ручка вбила у текстах "душу, стиль і особистість" задовго до ери комп'ютерів

КИЇВ, 21 вересня. (УКРІНФОРМ). Знаменитий італійський письменник, семиотик і філософ Умберто Еко опублікував у британській газеті The Guardian есе "Втрачене мистецтво краснопис", присвячене втраті дітьми навичок писати від руки. Цей текст - реакція на нещодавні дані про те, що вже половина італійських школярів, привчених до друкування на комп'ютері й текстових повідомлень у телефонах, ледве справляється з рукописними буквами. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Стрічка ru.
На думку автора "Імені троянди" і "Маятника Фуко" втрата благородної навички краснопису почалася задовго до ери комп'ютерів - з винаходу кулькової ручки, яка вбила у рукописних текстах "душу, стиль і особистість". Письмо пером і чорнилом потребувало від дитини старанності та неквапливості. Та й дорослим опір пера і паперу дає можливість довше і ретельніше обдумувати те, що треба написати. Крім того, краснопис потребує твердої руки і хорошої координації руки та ока.
Письменник нагадує, що багато мистецтв минулого ще живі: верхова їзда, фехтування, вітрильний спорт, колекціонування марок та піші походи і сходження. Він закликає батьків заради "психомоторного благополуччя" дітей відправляти їх у каліграфічні школи.