вівторок, 22 вересня 2009 р.

Китайський робітник виграв у лотерею 3 млн доларів

ПЕКІН, 22 вересня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Скромний робітник з нафтопромислу Байчень північно-східної китайської провінції Цзілінь виграв 19,223 млн юанів (3 млн доларів США) в лотерею, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Чоловік, імені якого не називають, дізнавшись про багатство, що впало на нього, насамперед побіг звільнятися з роботи. Про подальші його плани і види на життя широку публіку також не стали інформувати.
Трьохмільйонний виграш - далеко не рекорд у багаторічній історії лотереї в Китаї. Два роки тому житель сусідньої з Цзілінем провінції Хейлунцзян виграв 65 млн юанів (8,6 млн доларів США). П'ять років тому шанхаєць став володарем призу в 6 млн американських доларів.
Останнім часом китайці роблять все, щоб заробити на лотереї. Так, на початку вересня 31-річна дама з провінції Хубей, якій поталанило виграти протягом одного тижня кілька дрібних призів, вирішила зробити на цьому бізнес і запропонувала продати ... своє Везіння за 180 тис. юанів (26,355 доларів США). Успіх вона виставила на продаж в інтернеті у формі набору лотерейних квитків, деякі з яких, як вона обіцяла, напевно виявляться "дуже" виграшними, пише "Chutian Metropolis Daily".
У південній провінції Гуандун, пише "Guangzhou Daily", хворий на "лотерейну лихоманку" чоловік рознервувався перед таблицею чисел, що виграли, і почав рвати на шматки свій квиток, будучи упевненим, що успіх і цього разу відвернувся від нього. Товариш зупинив чоловіка і запропонував хоча б перевірити квиток, що приніс у результаті його власникові 4 млн юанів (майже 585,5 тис. доларів США).
Покупка лотерейних квитків стала для багатьох жителів Китаю, де заборонені законом будь-які азартні ігри, майже манією. Благодійні лотерейні квитки вперше були випущені в Китаї 1987 року, за минулі роки їх продано більше ніж на 50 млрд доларів. Лише за перші сім місяців цього року дохід від їх продажу в Китаї перевищив 73,5 млрд юанів (10,77 млрд доларів), що на 21,2 відсотка більше, ніж за той же період минулого року, згідно з даними Мінфіну. З цих коштів майже 42 млрд юанів - соціальна лотерея, 31,7 млрд - спортивна (приріст більш ніж на чверть). 2008 року продаж квитків у країні перевищила 106 млрд юанів (15,52 млрд доларів), що допомогло зібрати 33,6 млрд юанів на проекти, пов'язані з соціальними потребами населення, - благодійність, допомога сиротам, хворим і людям похилого віку, розвиток освіти.