вівторок, 1 вересня 2009 р.

Мусульманський бізнесмен пожертвував 56 тис. доларів для визволення українського моряка

АБУ-ДАБІ, 1 вересня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Після 10 місяців пригод в ОАЕ український моряк Олександр Марціоха сьогодні нарешті повернувся на рідну землю, в Севастополь, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

За словами віце-консула посольства України в ОАЕ Руслани Нефедової, визволення моряка стало можливим завдяки благодійному пожертвуванню мусульманського бізнесмена, який волів залишитися невідомим. Напередодні, 31 серпня, він вніс необхідну суму викупу і штрафу у розмірі 206 тис. дирхамів (56,135 тис. доларів США). Квиток на літак компанії "Turkish Airlines" до рідного Севастополя Олександру купив його колишній роботодавець Серадж аль-Алі.

Олександр Марціоха з березня 2007 року працював за контрактом в ОАЕ у компанії "Whitesea Shipping & Supply Co." (емірат Шарджа) на посаді 2-го механіка на судні "Orel". Його пригоди почалися влітку минулого року, коли О.Марціоха випадково став причиною смерті кенійського водолаза - Олександр включив двигун судна тоді, коли водолаз чистив гвинти. Суд емірата Шарджа визнав моряка винним у ненавмисному вбивстві громадянина Кенії та вживанні алкоголю і засудив О.Марціоху до сплати штрафу у розмірі 6 тис. дирхамів (1635 доларів США) і 200 000 дирхамів (54,5 тис. доларів США) "кровних грошей" сім'ї водолаза. Таких величезних за українськими мірками грошей у сім'ї Олександра не було, самостійно заробити грошей О.Марціоха не міг, оскільки всі його документи знаходилися в суді, і отримати їх він міг лише після погашення штрафу. Тоді й почалися пошуки коштів для визволення українця.

І сім'я Олександра, в якій моряк був єдиним годувальником, і український віце-консул зробили чимало для того, щоб допомогти Олександру. Дружина моряка Інна шукала можливості в Україні, оббиваючи пороги кабінетів чиновників і закликаючи на допомогу ЗМІ, а Р.Нефедова - в ОАЕ, звертаючись до благодійних, релігійних організацій і самого правителя Шарджі шейха Султана бін Мохаммеда Аль-Касими з проханням виплатити викуп. Однак допомога прийшла від бізнесмена у священний для мусульман місяць Рамадан, який закликає правовірних до милосердя і добродійності.