середу, 30 грудня 2009 р.

Рок, джаз і академічний хоровий спів - Львів запрошує поколядувати на фестивалі "Наше Різдво" всю Україну

КИЇВ, 30 грудня. /Валентина Пащенко - УКРІНФОРМ/. Третій щорічний музичний фестиваль "Наше Різдво", який претендує на звання головного різдвяного шоу України, цьогоріч відбудеться у Львові. Про це повідомили сьогодні на прес-конференції у Києві його організатори і ведучі.
"На фестиваль ми запрошуємо і киян, і всіх бажаючих з усієї України. Ті, хто приїде з інших міст, отримають подвійний подарунок - не тільки стануть гостями фестивалю, а й матимуть нагоду відвідати чарівний різдвяний Львів", - сказав, відкриваючи прес-конференцію, заслужений діяч мистецтв України Михайло Крупієвський - продюсер і режисер-постановник фестивалю "Наше Різдво".
За його словами, цьогоріч фестиваль розширює свої рамки і представлятиме три музичних напрямки: рок, джаз і академічний хоровий спів. Захід відбуватиметься на різних майданчиках. У Львівській опері (12-13 січня, по два концерти щодня - о 17.00 та 20.00) у грандіозному високотехнологічному шоу - "з купою спецефектів, жартами, різдвяною музикою, телетрансляціями і телепортаціями" - співатимуть Тарас Чубай та гурт "Плач Єремії", "Тартак", "Піккардійська терція", "Кому вниз", квартет "Віртуози Львова", хорова капела "Дударик" та інші. У Львівській філармонії 15 січня відбудеться джазовий концерт у виконанні гурту Shockolad і багатьох виконавців, 23-24 січня - концерт хорової капели "Дударик".
"Саме ж шоу і фестиваль почнуться 11 січня прямо на пероні Львівського вокзалу, куди прибуде Чорт - один з ведучих шоу, народний артист України Остап Ступка - зі своїм почтом і з виключно нечистими намірами. Там його зустрічатиме вся Львівська нечисть. Це буде дуже цікавий перфоменс, куди ми запрошуємо всіх", - сказав Михайло Крупієвський.
Музичний продюсер фестивалю - лідер гурту "Плач Єремії", заслужений артист України Тарас Чубай пообіцяв нові номери, а також один гарний сюрприз. "Це виконавець, якого ви не сподіваєтесь", - заінтригував він численних журналістів. Він висловив переконання, що в недалекому майбутньому "Наше Різдво" охопить усі можливі жанри і види мистецтва. "Фестиваль викликає велике зацікавлення перш за все у музикантів, що і є головною нашою метою", - сказав музикант.
"Я думаю, що фестиваль "Наше Різдво" достойний того, щоб його показувати не тільки в Україні, а й за кордоном", - зазначив Остап Ступка. "Різдво - це частинка крові нашої, і коли ми це ще й трансформуємо в мистецьку акцію, в музичний фестиваль чудових виконавців - це просто супер", - додав він.
Як ішлося, лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський, який зазвичай виконує роль другого ведучого шоу - Ангела, цього року також виступає як автор сценарію. "Я дуже втішений цим фактом, бо маю можливість прописати максимально складні тексти для Остапа. Він грає Чорта - а характерні ролі і цікавіші і простіші. А я маю із справжнього чорта в житті перетворитися на справжнього ангела на сцені - і це набагато важче", - завважив він.
Переходячи на більш серйозний тон, він акцентував на тому, що в сучасній Україні, на жаль, дедалі менше місця для української музики, українських традицій. "Знайти фінансування на "Наше Різдво" дуже складно, тому доводиться розраховувати, в першу чергу, на власні сили та інтерес публіки. Людям це цікаво, а винести це на загальний огляд все складніше", - сказав Олександр Положинський.
Як ішлося на прес-конференції, наступного року, як і 2008-го, "Наше Різдво" може відбутися в Києві. "Якщо держава підтримуватиме наш фестиваль, він може розвиватися могутніми темпами", - сказав Михайло Крупієвський. Він зазначив, що у цьому році фестиваль відбувається за підтримки Львівської міської ради, фінансову підтримку також пообіцяло Міністерство культури і туризму України.
Журналісти мали можливість перейнятися майбутнім різдвяним святом - Тарас Чубай з квартетом скрипалів презентували нові композиції, які прозвучать на фестивалі, зокрема новітню коляду "Вифлеєм", яку написав Кость Москалець. "Сучасні музиканти повинні звертатися до давніх різдвяних коляд, що їх народ створював впродовж віків", - сказав Чубай.