понеділок, 28 грудня 2009 р.

У сенаті США представлено проект резолюції на підтримку демократичних досягнень України та прозорості майбутніх президентських виборів

ВАШИНГТОН, 28 грудня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). У верхній палаті американського Конгресу представлено проект резолюції, що закликає підтримати демократичні процеси в Україні та проведення вільних і демократичних виборів у січні 2010 року. Автором документа й ініціатором його розгляду виступив сенатор-республіканець від штату Індіана Річард Лугар, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"Україна демонструє відданість стандартам демократичних, відкритих та прозорих виборів, що є необхідною умовою повної інтеграції у світову демократичну спільноту", - наголошується у проекті резолюції. При цьому звертається увага на досягнення у сфері реформування виборчого законодавства, розвиткові вільної та незалежної преси, становленні суспільних інституцій, які б поважали права людини. Наголошується, що в 2004, 2006 та 2007 роках вибори в Україні проходили відповідно до міжнародних стандартів ОБСЄ.
"Сполучені Штати Америки рішуче підтримують український народ у його зусиллях, спрямованих на побудову вільного й демократичного майбутнього, відповідно до Декларації про незалежність 1991 року", - йдеться у проекті резолюції.
У документі зазначaється: офіційний Київ продовжує робити кроки, спрямовані на інтеграцію з європейськими інституціями, шляхом приєднання до Плану дій Україна-ЄС. Сполучені Штати Америки та Україна мають міцні двосторонні відносини, підкріплені створенням Стратегічної комісії, інавгураційне засідання якої відбулося 9 грудня 2009 року у Вашингтоні.
У цьому контексті автор резолюції вважає за доцільне, щоб сенат "визнав серйозний прогрес, якого вдалося досягти народові України у становленні демократичних інституцій та проведенні мирних виборчих процесів у 2004, 2006 та 2007 роках". Верхня конгресова палата має підтримати вільні та прозорі вибори президента України 17 січня 2010 року, які б відповідали стандартам Організації безпеки та співробітництва в Європі, а також продемонструвати підтримку розбудови ринкової економіки та укріпленню вільної і демократичної системи в Україні, підсумовується у документі.
Проект резолюції за номером S. RES. 385 передано на розгляд до Комітету з міжнародних питань сенату.