середу, 30 грудня 2009 р.

Німецьке відомство з розслідування нацистських злочинів зацікавилося справою Івана Калимона

БЕРЛІН, 30 грудня. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). У той час як у Мюнхені триває суд над звинувачуваним у пособництві фашистам Іваном Дем'янюком, Центральне відомство з розслідування нацистських злочинів у Людвігсбурзі зацікавилося іншим вихідцем з України - 88-річним Іваном (Джоном) Калимоном. Як заявив сьогодні в інтерв'ю інформагентству DPA керівник відомства Курт Шрімм, німецькі слідчі вже вишукують докази щодо нацистського минулого Калимона, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у ФРН.
Народжений у 1921 році на території сучасної України Іван Калимон мешкає нині в американському місті Трой (штат Мічиган). Під час німецької окупації Польщі в роки Другої світової війни Калимон начебто співпрацював з нацистами і був одним із так званих поліцаїв. Йому інкримінується участь в арештах 3458 польських євреїв, а також часткова участь у їх стратах.
За словами Курта Шрімма, доказова база у справі Калимона більша, ніж у Дем'янюка. За даними німецьких слідчих, існують документи, які свідчать про те, що Калимон письмово просив у есесівців нові набої для рушниці, оскільки видані раніше він використав на те, аби у Львові вбити одного і тяжко поранити іншого єврея. "Калимон стверджує, що особа, про яку йдеться в документах, - це інша людина з таким самим прізвищем, - зазначив керівник відомства у Людвігсбурзі. - На початку наступного року ми плануємо порівняти його підпис у документах, які зберігаються у львівському архіві".
Як повідомляв УКРІНФОРМ, у червні нинішнього року Інститут національної пам'яті Польщі ініціював кримінальну справу проти Івана Калимона, а також звернувся до США з проханням його допитати. За даними польських слідчих, Калимон може бути відповідальний за 39 убивств і 17 спроб убивства євреїв. У разі, якщо звинувачення підтвердяться, польські слідчі органи готові звернутися до США з проханням про його екстрадицію, адже до початку Другої світової війни Калимон був громадянином Польщі.
Сам Іван Калимон не визнає жодної провини. Він не заперечує, що працював у поліції, однак його обов'язком було охороняти вагони з вугіллям. Він запевняє, що під час війни жодного разу не натиснув на курок, а пред'явлені документи є фальсифікацією.