пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

Сергія Жадана виключили зі списку номінантів на нагороду за те, що він спалив книгу Євгена Кушнарьова

ХАРКІВ, 25 грудня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ /. Сергія Жадана виключили зі списку номінантів на нагороду за те, що він спалив книгу Євгена Кушнарьова. Таке рішення було прийнято на засіданні міськвиконкому, присвяченому премії за творчі досягнення в 2009 році, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Міський голова Михайло Добкін заявив, що серед людей, відзначених нагородами мерії, не повинно бути людини, яка спалювала книги. "Я вважаю, що книги спалювали за інквізиції, книги спалювали за фашизму, книги спалювали за помаранчевої революції", - пояснив свою позицію міський голова.
Без голосу Михайла Добкіна присудити премію Жадану було неможливо - не було кворуму. Таким чином, виконком викреслив Сергія Жадана зі списку номінантів.
Нагадаємо, у 2004 році, під час Помаранчевої революції, Сергій Жадан був комендантом харківського наметового містечка. Він спалив на площі Свободи книгу тогочасного губернатора Євгена Кушнарьова "Сто кроків Харківською землею".
Нещодавно харківський письменник Сергій Жадан отримав польську літературну премію імені Джозефа Конрада. Крім цього, він був розпорядником антології Нюрнбергської поезії "Два міста у Харкові", є віце-президентом Асоціації українських письменників і переможцем всеукраїнського конкурсу "Книга року" за 2003 рік.