середу, 30 грудня 2009 р.

Винороби радять правильно вживати у свята алкогольні напої

КИЇВ, 30 грудня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Українські винороби напередодні новорічних та різдвяних свят вирішили нагадати співвітчизникам, як правильно вживати алкогольні напої. Їхні рекомендації озвучила сьогодні на прес-конференції президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє Наталя Благополучна, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Н.Благополучна радить відмовитися від вживання "абсолютно не корисних" горілки і пива на користь вина, по-перше тому, що цей напій за умови правильного вживання навіть покращує здоров'я, а по-друге, тому що Україна є виноробною державою і посідаю гідне місце на винній карті світу.
У новорічну ніч вона рекомендує розпочати святкове застілля з келиха найкориснішого з усіх пінистих вин - брюту, який до того ж є чудовим аперитивом. А продовжувати святкування експерт радить тихим ( тобто не газованим) білим, рожевим чи червоним вином. Максимальна добова доза сухого натурального вина для жінок становить 200, а для чоловіків - 300 грамів, але не за один раз, а за не менш як три прийоми. "Це та доза, яка не тільки не завдасть вам шкоди, а й буде корисною для здоров'я", - підкреслила президент Асоціації виноробів.
Експерт порадила також у новорічну ніч визначитися з якимось одним напоєм вечора, щоб уникнути їх змішування і пов'язаних з цим неприємностей. Тим, хто схоче скуштувати за святковим столом кілька вин, вона порекомендувала дотримувати "правила крещендо", тобто наростання кольору та вмісту цукру - біле, рожеве, червоне.
Ні в якому разі, за словами Н.Благополучної, не слід пити новорічної ночі міцні алкогольні напої, тому що келих шампанського, яким традиційно зустрічають Новий рік, у поєднанні з міцним алкоголем може "зіграти злий жарт".
Директор Асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Петренко, відповідаючи на запитання журналістів про те, якою має бути ціна якісного вина, повідомив, що цього року уряд запровадив мінімальні роздрібні ціни на продукцію виноробів. У ціновій категорії від 12 до 20 гривень можна купити дуже якісне натуральне українське вино. "Вища ціна може свідчити про більш високу якість вина, але насправді це не завжди так", - зазначив С.Петренко.