середу, 30 грудня 2009 р.

Зламано код захисту мобільних телефонів

КИЇВ, 30 грудня. /УКРІНФОРМ/. Німецький фахівець з комп'ютерних технологій Карстен Ноль розшифрував код, що забезпечує захист стільникового зв'язку, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-Бі-Сі. Публікація результатів його роботи може загрожувати серйозними наслідками для 4 млрд осіб.
Ноль у співпраці з іншими експертами останні п'ять років працював над розкриттям алгоритму, який використовується для кодування зв'язку в стандарті GSM.
Цей стандарт у всьому світі найбільш широко застосовується в мобільному зв'язку.
Результати роботи Карстена Ноль відкривають шлях для прослуховування будь-яких розмов по мобільному телефону, чим, звичайно ж, можуть скористатися зловмисники.
За його словами, головне завдання його роботи полягало в демонстрації уразливості системи стільникового зв'язку і залученні уваги до питань безпеки.
Представники Асоціації GSM (GSMA), яка розробила початковий алгоритм і стежила за його вдосконаленням, заявили, що технологія, розроблена Нолем, "виявиться поза законом" у Великій Британії та багатьох інших країнах.
Як зазначив сам розробник, перед публікацією результатів своїх досліджень він проконсультувався з юристами і вважає, що нічого протизаконного в його діях немає.