понеділок, 28 грудня 2009 р.

"Вартові закону" оприлюднили схему отримання незаконних прибутків у теплопостачанні львівських осель

ЛЬВІВ, 28 грудня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Схему отримання незаконних прибутків у теплопостачанні міських осель з боку будинкоуправлінь та "Львівтеплоенерго" оприлюднили активісти Громадської організації "Вартові закону". Як зазначив на сьогоднішній прес-конференції в регіональному прес-центрі УКРІНФОРМу голова ГО "Вартові закону" Олексій Веренцов, будинкоуправління застосовують неправдиві опитувальні листи, тобто, техніко-економічні показники будинку для нарахування тарифів за теплопостачання.
Так, наприклад, мешканців з двох батоквартирних будинків на вулиці Стрийській тільки за один місяць обрахували на 10 тисяч гривень. Втім не всі поспішили оплатити квітанції. Зокрема, мешканець одного з цих будинків Орест Тимочко, як говорив один сатирик, "засумнівався". Й через незалежні експертизи домігся того, що показник максимального теплового навантаження у цьому будинку з 0,465 Гкал/год було зменшено до 0,275. Тобто обсяг опалювальної частини з 21 840 кубометрів знився до 18 908. Відтак було встановлено, що обсяг тепловтрат на цей будинок незаконно завищили на 59 відсотків. Однак переплачені за тепло кошти людям не повертають.
О. Веренцов ознайомив із "секретом" отримання незаконних прибутків. За його словами, будинкоуправління, одночасно з підвищенням тарифів на теплопостачання, передає розрахунок теплонавантаження до виробника теплової енергії - ЛМКП "Львівтеплоенерго", й згідно з даними опитувального листа визначає загальну вартість тепла, що витрачене на обігрів житлової будівлі.
Відтак "Львівтеплоенерго" виставляє будинкоуправлінню рахунок, де наводиться загальна вартість спожитого тепла на будинок. У свою чергу будинкоуправління на підставі цього рахунку виставляє рахунки мешканцям будинку пропорційно до площі квартир. Отримавши від мешканців кошти за теплопостачання воно перераховує їх до "Львівтеплоенерго". Отже, щомісяця ЛМКП "Львівтеплоенерго", відповідно до договору, перераховує будинкоуправлінню винагороду у розмірі 25 відсотків від суми платежів. О. Веренцов зазначив, що розмір "винагороди" є надзвичайно високим, бо зазвичай становить він станвоить 4 відсотки.
Активісти ГО "Вартові закону" закликали мешканців Львова перевірити всі технічні дані своїх будинків (розрахунковий об'єм опалювальної частини будинку, площа будинку, його висота, периметр, середньодобова розрахункова температура в опалювальний період згідно з Державними стандартами України) на відповідність до вказаних в опитувальних листах. Й порадили, що найкраще це зробити не через місцеву структуру Міноборони та ДП "Містопроект", яким, за їхнім твердженням, не варто довіряти, бо вони підконтрольні міському голові Львова, а в Києві, Тернополі чи Івано-Франківську. Щоправда, така послуга обійдеться у 400 грн.