понеділок, 28 грудня 2009 р.

Британський дослідник з'ясував, чому Ван Гог відрізав собі вухо

КИЇВ, 28 грудня. (УКРІНФОРМ). Ван Гог відрізав собі вухо, побоюючись втрати фінансову та духовну підтримку брата Тео. До такого висновку дійшов британський дослідник Мартін Бейлі, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на FOX News. Вченому вдалося знайти докази того, що збожеволілий Ван Гог відітнув собі вухо, коли дізнався, що його брат Тео, від якого художник залежав фінансово, має намір одружитися.
З листів самого Ван Гога випливає, що він зазвичай отримував від брата грошову допомогу 23 числа кожного місяця, однак часом гроші приходили й рідше - раз на два місяці. Про одруження Тео спочатку повідомив матері в листі від 21 грудня. "Вінсент, що цілком очевидно, повинен був довідатися наступним", - підкреслює Бейлі.
Підтвердженням цьому стає інший лист, в якому Тео розповідає своїй коханій про поїздку до брата після звістки про відсікання вуха. "Коли я сказав йому про тебе, Вінсент добре зрозумів, про кого і про що йдеться, - говориться в листі. - Коли я запитав, чи схвалює він наші плани, він відповів, що одруження не повинно бути головною метою життя".

Отже англійський дослідник, автор книги про Ван Гога і куратор двох виставок про творчість голландського постімпресіоніста, грунтується у своїй теорії, зокрема, на листуванні братів. Так, в одному з послань, надісланому Тео брату з Парижа в грудні 1888 року, міститься повідомлення про заручини. "Вінсент злякався, що може втратити фінансову і душевну підтримку брата", - зазначає в зв'язку з цим Бейлі.
Бейлі рішуче відкинув теорію, висунуту дослідниками Гамбурзького університету, істориками-мистецтвознавцями Хансом Кауфманном і Ритою Вільдеганс. Вони виступили з припущенням про те, що каліцтва Ван Гогу завдав друг і колега голландця - французький живописець і, до того ж, чудовий фехтувальник Поль Гоген, який втратив самовладання під час творчої суперечки.