четвер, 31 грудня 2009 р.

Вроцлав розірвав угоду з консорціумом, що мав збудувати стадіон до Євро-2012

ВАРШАВА, 31 грудня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Незадовільний стан будівництва стадіону у Вроцлаві до Євро-2012 став причиною розірвання угоди між владою міста та польсько-грецьким консорціумом на чолі з компанією Mostostal Warszawa. Про це особисто повідомив мер Вроцлава Рафал Дуткевич, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"Ми визнали, що фірма Mostostal Warszawa не спроможна виконати роботу у визначений термін", - заявив Р.Дуткевич. Повноважний представник мера міста з питань Євро-2012 Міхал Яніцький уточнив, що генпідрядник запропонував продовжити виконання робіт ще на 4,5 місяці, а це могло б поставити під загрозу вчасну реалізацію проекту. "Минуло 8,5 місяців, тобто 40 відсотків часу, виділеного консорціуму на реалізацію проекту. Натомість на сьогодні виконано лише 7 відсотків від загального обсягу робіт", - наголосив він на причині анулювання угоди.
Водночас, міністр спорту і туризму Польщі (MSiT) Адам Герш з цього приводу зазначив, що зміна генпідрядника призведе до кількамісячного запізнення з будівництвом стадіону. Однак він висловив переконання, що влада Вроцлава швидко знайде нового інвестора і стадіон збудують у запланований термін - до червня 2011 року. "Я впевнений, що місто швидко обере нового виконавця і вчасно збудує спортивну арену", - сказав він. Керівник MSiT повідомив, що рішення розірвати угоду прийнято після консультацій з УЄФА. А.Герш також визнав, що в разі форс-мажорних обставин, якщо Вроцлав усе таки не зможе вчасно збудувати стадіон, можна буде застосувати "альтернативні варіанти". Ними він вважає використання під час Євро-2012 стадіонів у Кракові чи Хожуві.
Польський телеканал tvn24 інформує, що мер Вроцлава, ймовірно, не оголошуватиме новий конкурс, бо це може призвести до втрати дорогоцінного часу, а відразу підпише угоду з визначеним генпідрядником. Зазначається, що ним, очевидно, буде німецько-польський консорціум на чолі з фірмою Max Boegl, яка має досвід будівництва футбольних стадіонів у Німеччині. Цей інвестор брав участь у тендері на будівництво стадіону у Вроцлаві, однак програв через дещо вищу ціну, запропоновану на спорудження арени. Під час конкурсу Max Boegl запропонував 755 млн злотих (за нинішнім курсом 265 млн доларів США), у той час як переможець тендеру Mostostal Warszawa - 730 млн злотих (256 млн доларів США).
Повноважний представник мера Вроцлава М.Яніцький підтвердив, що "резервний" генпідрядник досконало знає проект спортивної арени, оскільки брав участь у тендері. На його переконання, це дасть змогу швидко підписати нову угоду.