пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

Прикордонники радять батькам завчасно і правильно оформляти документи для поїздки дітей за кордон

СУМИ, 25 грудня. /Сергій Ханін - УКРІНФОРМ/. З початку 2009 року в пунктах пропуску через державний кордон України на ділянці відповідальності Сумського прикордонного загону не пропущено 438 дітей, 300 з них - громадяни України, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на керівника прес-служби загону Олександра Шишку.
Основною причиною відмови пропуску через кордон неповнолітніх є відсутність у супроводжуючих їх осіб доручення чи нотаріально засвідченої згоди батьків для виїзду дитини за кордон. Саме через це не змогли виїхати за межі України 173 дитини.
Також проблеми з перетином кордону виникають у зв'язку з наданням на паспортний контроль недійсних документів, а саме ксерокопій свідоцтв про народження, які, навіть завірені нотаріально, не дають права на перетин кордону. Крім того, причиною відмови у пропуску через кордон громадянам України може бути відсутність вікового фото в паспортах батьків чи технічна несправність документа.
Оскільки з початком Новорічних та Різдвяних свят збільшується кількість дітей, які будуть перетинати державний кордон України, прикордонники нагадують, що відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених відповідною постановою Кабінету Міністрів України, виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється тільки за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон.
Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
Прикордонники радять дорослим, готуючись до закордонної подорожі з дитиною, завчасно потурбуватись про підготовку відповідних документів для перетину державного кордону України дітьми, а також супроводжуючими їх особами.