четвер, 31 грудня 2009 р.

З 1 січня в'їзд неекологічних автомобілів до центру Берліна та Ганновера буде заборонений

БЕРЛІН, 31 грудня. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). Дедалі більше міст Німеччини посилюють екологічні вимоги до транспортних засобів. Так, з 1 січня 2010 року в'їзд автомобілів з високим ступенем емісії до центру Берліна та Ганновера буде заборонений. Загалом, кількість міст із так званими екологічними зонами для автомобілістів з нового року зросте до 40, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМУ у ФРН.
Берлін, Кельн та Ганновер були першими з німецьких міст, які, згідно з прийнятим Євросоюзом рішенням про покращення якості повітря, у 2008 році запровадили так звану екологічну зону. У німецькій столиці, зокрема, ця зона охоплює центральні райони міста (зона "А") площею 88 кв. км із мільйонною часткою його мешканців. В'їжджати до екологічної зони, позначеної спеціальними дорожніми знаками з написом "Umwelt Zone" протягом дворічного перехідного періоду мали змогу автомобілі, які мають щонайменше визначену ЄС другу категорію викидів СО2. З 1 січня у Берліні та Ганновері таке право матимуть лише автомобілі з четвертою категорією. Менш жорсткими поки що будуть правила у Кельні, Бремені, Дюссельдорфі та Франкфурті-на-Майні - тут допускатимуться транспортні засоби і третьої категорії.
Кожне авто, що бажає пересуватися в екологічній зоні німецьких міст, зобов'язане мати спеціальну наклейку, яка відповідає тому чи іншому цифровому коду викидів СО2, вказаного у техпаспорті. Транспортні засоби з другою категорією отримують червону наклейку, з третьою категорією - жовту, з четвертою - зелену. Коштує вона від п'яти до десяти євро. Той, хто ігнорує це правило, платить штраф у розмірі 40 євро. Зобов'язання мати екологічні наклейки розповсюджується не лише на авто з німецькими номерами, а й на машини з інших країн. У Німеччині іноземці можуть отримати такі наклейки на станціях техобслуговування.