пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

Об'єднане командування ПВО Північної Америки спостерігало за подорожжю Санта Клауса у різдвяну ніч

ВАШИНГТОН, 25 грудня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ ). Напередодні Різдва у Санта Клауса як завжди було багато роботи. Казковий чарівник лише за одну розвіз подарунки мільйонам хлопчиків та дівчаток у всіх країнах світу. Дітлахи, які з нетерпінням чекали на прибуття Санти саме до їхнього міста, могли відслідковувати траєкторію польоту незвичайних санчат. У цьому їм допомогло Об'єднане командування протиповітряної оборони Північної Америки (North American Air Defense Command - NORAD), передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на офіційний сайт NORAD.
Військові, що відповідають за охорону повітряного простору, дозволили скористатися своїми радарами, супутниками та літаками, аби подорож Санта Клауса усі бажаючі могли побачити в мережі Інтернет практично в режимі реального часу. "Для цього на одну ніч було задіяно надсучасні високотехнологічні, швидкісні цифрові телекамери, встановлені у багатьох місцях у всіх країнах. Камери передають фото й відео Санти та його оленів під час подорожі по світу", йдеться у повідомленні на сайті.
Інформацію з Північного Полюса про підготовку до Різдва NORAD оновлював щодня протягом грудня. Напередодні, врешті, почався довгоочікуваний політ чарівника з повними мішками подарунків. За даними Об'єднаного командування, Санта Клаус на казкових санчатах, запряжених оленями, вирушив у подорож о 6 годині ранку (за часом Східного узбережжя США). Радари NORAD зафіксували яскраве світло від червоного носа Рудольфа, супутники передають оновлені координати Санти щохвилини.
Відповідно до цих даних, Санта Клаус пролетів над Новою Зеландією, Австралією, Японією, Китаєм та Індією. Його санчата рухаються настільки швидко, що над Тихим океаном він легко обігнав літак і спрямував свій незвичний транспорт на острови. Не забув чарівник завітати й на Міжнародну космічну станцію, оскільки розуміє важливість тієї місії, яку виконують астронавти. Бачили його і над Парижем, Лондоном та Римом; над пірамідами Єгипту, хмарочосами Нью-Йорка, біля стін Кремля у Москві.
Програма відстеження переміщення Санта Клауса у чарівну різдвяну ніч існує більше півстоліття. Вона бере свій початок з 1955 року, коли у передсвятковий вечір черговий оператор NORAD в штаті Колорадо отримав незвичайний дзвінок. Дитячий голос почав розпитувати про Санту і про те, де чарівник перебуває в цей момент і яким маршрутом рухатиметься далі. Військовий не розгубився, попросив помічників перевірити показники радарів і дав вичерпні пояснення на всі запитання допитливого малюка.
Як виявилося пізніше, один із найбільших універмагів штату розмістив рекламу з пропозицією зателефонувати Санта Клаусу, проте номер надрукували з помилкою. Саме ця випадковість і допомогла зародитися новій традиції. Відтоді в різдвяну ніч у штабі Об'єднаного командування не вмовкають телефони. Чергові та більше тисячі добровольців різними мовами відповідають на десятки тисяч телефонних дзвінків від дітей з усього світу. Необхідна інформація надається і в електронних листах. Програма набула особливої популярності після її презентації у мережі Інтернет у 1998 році. Тепер мільйони користувачів стежать за святковими приготуваннями на Північному Полюсі і переглядають відео подорожі Санта Клауса на сайті NORAD.